Az ABB bemutatja „Kőbe zárt zene” sorozatának legújabb részét

forrás: Prím Online, 2023. április 3. 20:17

A távmunka és a digitálisan szerveződő közösségi élet korában a városközpontok átalakulóban vannak, és ezek a terek biztonságot, kellemes közérzetet és minőségi élményeket kínálnak. Ennek az újjászületésnek az egyik motorja az építészet, amire jó, és ráadásul jókora példát kínál a London központjában található 22 Bishopsgate toronyház. A brit főváros történelmi nevezetességeiről és jellegzetes felhőkarcolóiról ismert, de vajon mit tud ez az új épület, ami eddig nem volt meg Londonban?

Az épületet megálmodó cég, a PLP / ARCHITECTURE tervezői kifejezetten szeretik feszegetni a határokat, hogy új technológiákkal és megközelítésekkel javítsák az életminőséget.

 

 

A 22 Bishopsgate szerves folytatása a londoni One Bishopsgate Plaza-val és az amszterdami The Edge-el megkezdett koncepciónak. A One Bishopsgate Plaza többfunkciós, pezsgő élettel teli épületegyüttes, mely gyökeresen szakít a pénzügyi negyed némileg egyhangú építészetével, míg az amszterdami The Edge pedig nyolc évvel ezelőtti megnyitásakor elismerten a világ legzöldebb és legokosabb irodaépülete volt. 

 

 

A 22 Bishopsgate egy korábban félbehagyott ingatlanfejlesztési projekt építési területén valósult meg. 2015-ben az AXA Investment Managers megvásárolta a területet, majd megbízta a PLP-t egy új épület megtervezésével. A PLP a már meglévő alapra egy, a korábbinál 30%-kal nagyobb területtel rendelkező épületet álmodott. Az építkezés 2020 végén, immár egy teljesen átalakult világban fejeződött be, ami különösen igaz a városokra. Az ingázás, vásárolgatás, a több órás irodai munkavégzés időtartama a törtrészére csökkent a lezárások hónapjai alatt.

 

 

Azonban a PLP bölcs előrelátással építette meg a 22 Bishopsgate-et. A PLP teamet vezető Amy Holtz, „vertikális falunak” nevezte az épületet, melynek célja, hogy 12 000 felhasználója jobb hangulatban hagyja el az épületet, mint amikor belép oda. Hozzávetőlegesen 9400 m2-nyi területet élményközpontú tevékenységekhez kapcsolódó létesítmények – kerékpárgarázsok, oktatási terek, egy innovációs központ, egy dupla belmagasságú edzőterem, egy hatalmas vendéglátóipari központ, egy egészségügyi szolgáltatásokat és relaxációs lehetőségeket kínáló központ, valamint rendezvény- és kulturális területek – foglalnak el.

 

 

Ez London második legmagasabb épülete, mégsem hat nyomasztólag. Mindenhol művészeti alkotásokba botlunk, hogy csak Alexander Beleschenko gyönyörű üveg előtetőit és Bruce McLean a felvonókban elhelyezett munkáit említsük. A recepción nincs sorállás, az arcfelismerő rendszer a bérlők, a QR kódok pedig a látogatók számára biztosítják az azonnali belépés lehetőségét. A helyiségek foglalása és a beltéri környezeti paraméterek kezelése egy applikációval történik.

 

A fenntarthatóságot szolgáló innovatív megoldások – például az alacsony széndioxid-kibocsátású építési technológiák és a zárt légrésű homlokzat – mellett a digitalizációnak alapvető szerep jut. A világítótestek, a ventilátorok, a napellenzőket mozgató vezérlők és más elektronikus egységek kapcsolását a Smart Building Platform, és benne az ABB i-bus KNX épületfelügyeleti rendszer végzi, ami lehetővé teszi azok valós idejű beállítását az energiaszükséglet további, akár 10%-os csökkentése érdekében. Az épület kizárólag megújuló forrásból származó energiát használ, az ABB kapcsolóberendezései és elektromos elosztórendszerei pedig tökéletességet, stabilitást és kényelmet biztosítanak. 

 

 

Az épület megfelel a London Energy Transformation Initiative nulla nettó energiafelhasználási szabványban foglalt előírásoknak, WiredScore Platinum tanúsítvánnyal és Active Score Platinum minősítéssel rendelkezik, tervezése alapján pedig BREEAM Excellent fokozatot és WELL tanúsítványt kapott. 

 

A 22 Bishopsgate felülmúlja a mai magasépületekkel kapcsolatos várakozásokat, komoly mércét állítva napjaink felhőkarcolói elé. Ez az épület nem csupán egy szokványos munkahely, ide tényleg öröm belépni.

 

A „Kőbe zárt zene” sorozat további részei magyar felirattal ezen a linken tekinthetők meg, az angol eredeti nyelvűek pedig itt találhatók.

 

 

Kulcsszavak: ABB Kőbe zárt zene

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Mesterséges intelligenciával készítik össze az Unilever B2C webshopjának rendeléseit

Közel 800 cikkszámot kezel, illetve mesterséges intelligenciával ellátott eszközökkel végzi a komissiózási feladatokat a Waberer’s Csoport leányvállalata, a WSZL az Unilever Magyarország Unishop elnevezésű B2C webshopjában. Az új megbízásnak köszönhetően a Waberer’s eddigi tevékenysége bővült és egy 14.500 négyzetméteres raktári terület kezelése mellett immár az Unishop raktárlogisztikai és fullfilment kiszolgálását is végzi. 

2024. április 17. 14:50

Terjednek az alacsony kódú technológiák

Az elmúlt években állandó slágertéma volt a globális informatikushiány, majd elkezdtek záporozni a hírek a techszektorban zajló tömeges elbocsátásokról és a szakértők máris a vészharangokat kongatták. A fordulatot a legtöbben a mesterséges intelligencia számlájára írják, ugyanakkor egyre nagyobb szeletet hasítanak a piacból a low-code platformok is. Ezekkel minimális kézi kódolással fejleszthetünk gyorsan és hatékonyan, miközben rugalmasan alkalmazkodhatunk a változó igényekhez és egyszerűen hangolhatjuk össze az üzleti és technológiai szempontokat. 

2024. április 17. 10:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09