Médiatanács: több film is helytelen korhatár-besorolással szerepel az HBO Maxon

forrás: Prím Online, 2023. április 7. 17:51

Hat különböző, az HBO Max streamingszolgáltatáson elérhető filmmel kapcsolatban tárt fel jogsértést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A filmek helytelen besorolásán túl a korhatárjelölés sem volt megfelelően feltüntetve a műsorkínálatot tartalmazó felületen. A testület ezenkívül a Moziverzum elnevezésű televíziócsatornán vetített film besorolását is vizsgálta, és egy helyi rádió jogsértéséről is döntött. 

Az HBO Maxon elérhető A kaptár: Raccoon City visszavár, a Démonok között: Az ördög kényszerített, az Eleven kór, a Röfi – Malacka és a Mortal Kombat című filmeket a Nemzeti Filmiroda a 18 éven felülieknek szóló kategóriába sorolta, amely kategorizálás a Médiatanács számára is irányadó. 

 

Ezzel szemben az HBO Max szolgáltatója „16+” korhatár-megjelöléssel, a Démonok között: Az ördög kényszerített esetében pedig „13+”-os besorolással tette elérhetővé ezeket a műsorszámokat. Amennyiben a szolgáltató magyar joghatóság alá tartozna, a felsorolt filmek 18 éven aluliak számára nem ajánlottnak, azaz V. korhatári kategóriába tartozónak minősülnének. 

 

 

Szintén helytelen besorolással szerepelt az HBO Max hazai kínálatában „13+” korhatár-megjelöléssel ellátva a Mátrix: Feltámadások című film korhatár-besorolása, amely a hazai szabályozás értelmében „tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott”, IV. kategóriába sorolandó – állapította meg a Médiatanács.

 

A hatályos szabályozás szerint a streamingszolgáltatóknak a szolgáltatás műsorkínálatát tartalmazó felületén a korhatári minősítést jól láható módon fel kell tüntetniük, azonban ez az HBO Max felhasználói felületén nem teljesült. 

 

Mivel az HBO Max szolgáltatója a Cseh Köztársaságban bejegyzett társaság, a Médiatanács a felmerült jogsértésekről értesíti a Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) társhatóságot, és kéri a szükséges intézkedések megtételét.

 

Helytelen korhatár-besorolással kapcsolatos jogsértést tárt fel a testület egy bejelentés nyomán a román joghatóság alá tartozó Moziverzum csatornán február 8-án sugárzott Sziklák szeme című műsorszámmal kapcsolatban is. A filmet „15 éven aluliak számára nem ajánlott” korhatár-besorolással tűzték műsorra, azonban az számos erőszakos, agresszív, félelemkeltő jelenetet és trágárságot tartalmazott, ezért a magyar szabályzás alapján V. korhatári kategóriában, 18-as karikával ellátva kerülhetett volna csak adásba. A Médiatanács kéri a szükséges intézkedések megtételét a csatorna felett joghatósággal rendelkező román társhatóságtól (Consiliul Național al Audiovizualului/CNA). 

 

Eljárást indított a testület a Sárvár 96,5 MHz helyi vételkörzetű, kereskedelmi jellegű Sárvár Rádió szolgáltatója ellen is. A médiaszolgáltató a december 21-i adásnapján több esetben nem tett eleget a hatósági szerződésben foglalt vállalásainak: kevesebb közszolgálati célokat szolgáló, helyi közélettel foglakozó, helyi mindennapi életet segítő és nemzetiségi vagy más kisebbségek igényeinek szolgálatára szánt műsorszámot tett közzé, emellett a szöveges tartalom is elmaradt az irányadó vállalástól, illetve túllépte a zene maximális arányát is. A Médiatanács a szolgáltatót 50 ezer forintos bírsággal sújtotta. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Újabb húszezer laptopot szállít a Delta Systems Kft. az iskoláknak

A tavaly őszi szállítás után idén újabb, csaknem 20 ezer laptopot kapnak Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Somogy vármegye diákjai a Delta Systems Kft. közreműködésével mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) a csaknem húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a Delta Systems Kft. vezette konzorciumot, mellyel a négy vármegye tanulói számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit. 

2024. április 24. 10:12

Ezek voltak a legnépszerűbb helyek és személyek az online médiában 2023-ban

Politikusok, sportolók, hazai és külföldi hírességek szerepelnek a leggyakrabban említett nevek között, amelyek megjelentek az online médiatérben 2023-ban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 népszerű médiafelület – televíziós csatornák, újságok, rádiók honlapjai, valamint hírportálok, közösségimédia-felületek, fórumok és blogok – elemzésével azt vizsgálta, kik álltak a hírek és a közbeszéd fókuszában, valamint azt is, hogy hazánk és a nagyvilág helyszínei közül melyek szerepeltek a legtöbbet.

2024. április 23. 19:24

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50