Útmutató egy fenntartható adatközpont megvalósításához

forrás: Prím Online, 2023. április 17. 14:21

A digitális átalakulás elhozta az adatbőség korát. A nagyvállalatok továbbra is exponenciális ütemben hoznak létre adatokat azért, hogy előnyt kovácsolhassanak az újonnan megjelenő technológiákból. De ehhez olyan helyekre is szükség van, ahol megoldható az adatok tárolása és feldolgozása. 

Az adatközpontok ilyenek, ám nagy mennyiségű áramot fogyasztanak, amit, ha lehet, optimalizálni és csökkenteni kellene. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) becslése szerint 2021-ben a globális energiaszükséglet 1,3 százalékáért az adatközpontok voltak a felelősek. Az IEA arra számít, hogy ez tovább fog nőni, mivel az energiaszükséglet évente 10-30 százalékkal emelkedik. A szabályozásból fakadó igények, energiaköltségek és környezetvédelmi megfontolások növekedésével kényszerhelyzetbe kerültek a cégek. 

 

A zöld adatközpont egy energiahatékony adattároló létesítmény, amely a kihasználatlan szerverek számának csökkentésével minimalizálja a környezeti hatásokat. A valóban zöld adatközpont megújuló energiát használ, de az is fontos, hogy e létesítményben a lehető leghatékonyabban használják fel a rendelkezésre álló erőforrásokat. A hatékonyság ugyanis – legyen szó áramrtól, vízről, hőkezelésről vagy fizikai méretről – kevesebb energiát jelent, ami a kisebb költséghez vezet, és ez végeredményben mindenkinek jó. Az Uptime Institute becslése szerint az inaktív szerverek teszik ki az elfogyasztott energia mintegy harmadát, ez meg is megmagyarázza a környezeti hatásukkal kapcsolatos fokozódó aggályokat. Az energiatakarékosság eléréséhez vezető út kezdetén ki kell számítani a már meglévő informatikai eszközpark fogyasztását. 

 

 

Íme egy háromlépéses, adatvezérelt megközelítés, mely segítheti az adatközpont fenntartható átállását:

 

1. Adatközpont-metrikák nyomon követése

Az Energy Aspects szerint az energiaköltségek teszik ki az adatközpontok teljes üzemeltetési költségeinek 40–60 százalékát. Az adattárolás és -átvitel a fő bűnösök, mivel ezek a folyamatok magas áramfogyasztással járnak együtt. Ezért szükségszerű, hogy az eszközök és az adatközpont szintjén is valós idejű adatokkal és irányítással rendelkezzünk. Így beazonosíthatja az energiafelhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének lehetőségeit. 

 

A megfelelő rendszerfelügyeleti megoldás lehetővé teszi az infrastruktúra teljes életciklusának nyomon követését. A potenciálisan felmerülő problémák korábban beazonosíthatóvá válnak, és az energia és hőgazdálkodás automatizálása érdekében figyelemmel kísérheti az egyes egységek energiafogyasztását. A nyomon követendő releváns mérőszámok: 

• CUE – a szén-dioxid-felhasználás hatékonysága (Carbon Use Effectiveness), 

• CCF – a hűtési kapacitási tényező (Cooling Capacity Factor), 

• DCSE – az adatközpont helykihasználási hatékonysága (Data Center Space Efficiency), 

• TCE – a műszaki szén-dioxid-hatékonyság (Technology Carbon Efficiency) 

• WUE – a vízfelhasználási hatékonyság (Water Usage Effectiveness).

 

2. Tudja meg, mennyi energiát fogyaszt régi típusú hardvere

A hardverkonfiguráción belül ellenőrizni kell minden egyes csatlakozás energiafogyasztását – külön figyelmet szentelve a hőnek és a hűtésnek. A teljes létesítménynek elegendő hűtéssel, légkezeléssel és páratartalom-szabályozással kell rendelkeznie ahhoz, hogy minden berendezés a megfelelő környezeti-paraméter tartományban üzemelhessen. A processzor és a felügyeleti szoftver kialakításától és hatékonyságától kezdve magának az adatközpontnak az elrendezéséig és kialakításáig minden számít. 

 

Az adatközpont alapterületének optimális kialakítása és az energiahatékony berendezések használata hozzájárul a kibocsátott hő mennyiségének csökkentéséhez. A hőmennyiség csökkentésével pedig csökkenthető a hűtési folyamat energiapazarlása. Az iparágban számos hűtési módszer elérhető, ezért fontos, hogy csapatával és szállítójával összedolgozva közösen megtalálják a legjobb megoldást az energiafogyasztás optimalizálására és a szellőzési, fűtési és légkondicionáló rendszer terhelésének csökkentésére. 

 

3. Intsen búcsút a régi és rossz hatásfokú technológiáknak! 

A régi és rossz hatásfokú technológiák lecserélésekor az alábbi területeket érdemes figyelembe venni: 

• energiagazdálkodás, 

• hőszabályozás

• processzorfejlesztések. 

 

A Dell Technologies egyik belső elemzése szerint amire 2013-ban hat szervert használtak, ahhoz napjainkban egy szerver is elegendő. Az üzleti igények teljesítéséhez szükséges hardverek számának csökkentése pénzt és energiát spórol, és csökkenti az e-hulladék mennyiségét is.

 

Rab Gergely

 

Meg kell ragadni a tárolási infrastruktúra konszolidálásának lehetőségét. A felülméretezés is elkerülhető hatékonyabb adatfeldolgozással, illetve a flash-alapú tárolóegységek és tömörítés terén elérhető innovációk alkalmazásával. Ezzel csökkenthető az áramot és hűtést igénylő eszközök mennyisége, de a felügyeleti igényük is; a fizikai alapterület csökkentésével a karbonlábnyom. 

 

Az infrastruktúra életciklusa is optimalizálható, mivel folyamatosan bővíthető, anélkül, hogy az alapoktól újra kellene kezdeni. 

 

Többszakaszos megközelítés

 

Egy környezetbarát adatközpontba költözés nemcsak fenntarthatósági kezdeményezés, hanem okos üzleti döntés is. Amikor csökken az energiafogyasztás, azzal együtt csökkennek az üzemeltetési költségek. Az átállást megkezdő cégek számára a javaslat az, hogy egy adatvezérelt megközelítést alkalmazzanak. Dolgozzanak össze a csapatukkal, hogy betekintést nyerjenek az energiafogyasztásba. Koncentráljanak a jobb teljesítményt eredményező befektetésekre. 

 

A Dell Technologies ezért ajánlja a GetEfficient felmérést és a Power and Cooling Assessmentet, amelyek segítik az ügyfeleket az adatközpontjaik energiafogyasztásának csökkentésében. A választott úttól függetlenül fontos észben tartani, hogy egy energiatudatos megközelítéssel helyet, energiát és pénzt lehet megtakarítani. Ezekben a megoldásokban személyes tanácsadás keretében tud a vállalat segítséget nyújtani.

 

Szerző: Rab Gergely, Dell Technologies, tanácsadó, szerverspecialista

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05