A legmodernebb energiamenedzsment megoldásokkal épül újjá a Notre-Dame

forrás: Prím Online, 2023. április 26. 15:29

A legmodernebb energiamenedzsment megoldások bevezetésére írt alá együttműködési megállapodást a párizsi Notre-Dame helyreállításáért felelős szervezet és a Schneider Electric. A vállalat a jelenleg legkorszerűbbnek számító energetikai berendezéseket teszi elérhetővé a székesegyház számára, így a helyszíni áramellátáshoz szükséges ezközökön túl az épületben olyan épületirányítási rendszert (BMS) is telepítenek, ami annak energiagazdálkodását és energiafogyasztását is optimalizálja. A Notre-Dame-ot várhatóan 2024-ben nyitják majd meg újra a látogatók előtt. 

A Notre-Dame helyreállítási munkálataira kötött együttműködési megállapodást a Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat és a Notre-Dame de Paris újjáépítéséért felelős közintézmény. 

 

A székesegyházat 2019. április 15-én súlyosan megrongáló tűz rendkívüli szolidaritási hullámot indított el Franciaország-szerte, melyből a francia gyökerekkel bíró Schneider Electric is ki akarta venni a részét. "Amikor ilyen emblematikus és rangos épületeket ér kár, mint a Notre-Dame, a Schneider Electric számára teljesen természetes, hogy részt kell vennünk a helyreállításban. Így volt ez korábban a Comédie Française vagy az Antarktisz-állomás esetében is" – hangsúlyozta Gilles Vermot-Desroches, a Schneider Electric állampolgári és intézményi ügyekért felelős igazgatója.

 

 

Szó szerint jobb lesz, mint új korában

 

A megállapodás a Schneider Electric szakértelmén túl a legkorszerűbb energetikai megoldásokat is biztosítja a Notre-Dame felújításakor. A társaság szállítja többek között a helyszín áramellátásához szükséges összes berendezést: a transzformátorállomást, az elektromos szekrényeket, megszakítótáblákat, valamint ezek alkatrészeit. 

 

Ráadásul a megállapodás magában foglalja az épületirányítási rendszer (BMS), azaz az energiagazdálkodáshoz és az energiafogyasztás szabályozásához szükséges összes eszköz bevezetését is. Az érzékelők, a vezérlők, a programozható logikai vezérlők, az adatáramlást biztosító kommunikációs rendszerek és a kapcsolódó szoftverek lehetővé teszik a katedrális üzemeltetői számára a helyszín energiafelhasználásának és -fogyasztásának finomhangolását

 

A berendezéseken kívül a Schneider Electric felel majd a helyszín elektromos elosztórendszereinek karbantartásáért, valamint a telepített rendszerek tervezéséért, üzembe helyezéséért és programozásáért, továbbá a jövőbeli felhasználók képzéséért.

 

Minden tekintetben egyedülálló

 

A különleges környezetben megvalósuló projekt több szempontból is egyedülálló. Az épület műemlék státuszából adódó előírások és elvárások, a székesegyház mérete, a logisztikai, térbeli és hozzáférési korlátok (lépcsőházak, pincék, boltozatok stb.), egyaránt kihívás elé állítják a Schneider Electric szakembereit.

 

"A Schneider Electric számára a párizsi Notre-Dame székesegyház felújításában való részvétel messzemenően túlmutat a műszaki támogatáson" – mondta Jean-Pascal Tricoire, a Schneider Electric elnök-vezérigazgatója. "A feladat lehetőséget ad arra, hogy a leginnovatívabb és legbiztonságosabb energiagazdálkodási megoldásainkat egy emblematikus, Franciaország és a világ polgárai számára kedves helyszín szolgálatába állítsuk. A projekt egyúttal megtiszteltetés és kaland is a helyszínen részt vevő alkalmazottak számára".

 

"Köszönjük a Schneider Electric-nek a Notre-Dame de Paris helyreállításában nyújtott támogatását. A műemlék áramellátása nagy kihívást jelent a munkálatok során, amelyek lehetővé teszik a székesegyház 2024-es újranyitását. Örülünk, hogy a Schneider innovatív energiagazdálkodási megoldásaiból profitálhatunk, hiszen ezek lehetővé teszik a jövőbeli üzemeltetők számára, hogy optimalizálják energiafogyasztásukat. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy ezeket a szempontokat beépítsük a székesegyház helyreállításába, és örülünk, hogy ezeket a műszaki fejlesztéseket a francia know-how-hoz sorolhatjuk, amely örökségünk szolgálatában áll" – mondta Philippe Jost, a Notre-Dame de Paris helyreállításáért felelős szervezet főigazgató-helyettese.

 

A helyszín áramellátását biztosító munkálatok néhány hónapon belül kezdődnek. A BMS lehetővé teszi majd a műemlék energiafogyasztásának szabályozását és optimalizálását, 21. századi innovációkat hozva a világörökség részét képező katedrálisba, a középkori művészet remekművébe.

Kulcsszavak: Schneider Electric

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05