Médiatanács: számos filmet helytelen korhatár kategóriába sorolt a Disney+

Forrás: Piksys, 2023. április 28. 17:40

Hét olyan filmet is azonosított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Disney+ streamingszolgáltató kínálatában, amelynek korhatár-besorolása nem felelt meg a kiskorúak védelmével kapcsolatos hazai szabályozásnak. A filmek helytelen besorolásán túl a korhatárjelölés sem volt megfelelően feltüntetve a műsorkínálatot tartalmazó felületen. A testület a holland társhatósághoz fordult. 

A Médiatanács hét, a magyarországi Disney+ streamingszolgáltató kínálatában elérhető film vizsgálata során tárt fel jogsértést a kiskorúak védelmét szolgáló rendelkezésekkel kapcsolatban. A hét filmből hatot, a 28 héttel később, az Aki bújt, az Alien 4. – Feltámad a Halál, a Hitman – A bérgyilkos, a Húsevő és a Ragadozó 2. című műsorszámokat a Disney+ szolgáltatója „16+” megjelöléssel tett elérhetővé. Amennyiben a szolgáltató magyar joghatóság alá tartozna, a felsorolt filmek 18 éven aluliak számára nem ajánlottnak, azaz V. korhatári kategóriába tartozónak minősülnének. Szintén helytelen, „12+” besorolással szerepelt a Sebezhetetlen című film a Disney+-on, miközben a hazai szabályozás értelmében „tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott”, IV. kategóriába sorolandó – állapította meg a Médiatanács.

 

További problémákat vetett fel, hogy a hatályos magyar szabályozás szerint a streamingszolgáltatóknak a szolgáltatás műsorkínálatát tartalmazó felületen a korhatári minősítést jól láható módon fel kell tüntetniük, azonban ez a Disney+ felhasználói felületén nem teljesült. 

 

Mivel a magyar Disney+ szolgáltatója Hollandiában bejegyzett társaság, a Médiatanács a felmerült jogsértésekről értesíti a holland társhatóságot (Commissariaat voor de Media – CVDM), és kéri a szükséges intézkedések megtételét.

 

Holland megrovások magyar bejelentések nyomán

 

A holland médiahatóság tájékoztatta az NMHH-t a magyar hatóság által továbbított észrevételekkel kapcsolatos intézkedéseiről a Viasat 2 csatornán január 3-án délelőtt sugárzott Szexvideó, illetve a Viasat 3 műsorán január 22-én kora délután sugárzott „Boldog kempingezők” című műsorok vonatkozásában.  

 

A CVDM válaszában jelezte, hogy a magyar hatóság megállapításai alapján, melyek szerint a filmek közzététele nem felelt meg a magyar szabályoknak, megvizsgálta a műsorszámokat, és megállapította, hogy egyik film sem lett volna közreadható 20 óra előtt, a szolgáltató ezzel mindkét műsorszám esetében megsértette a közreadási idősávok betartását. A társhatóság megrovásban részesítette a szolgáltatót.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09