Ebbe fektetnek a nehézipari vállalatokat: felértékelődött a hidrogén

forrás: Prím Online, 2023. május 1. 12:15

A környezetbarátabb jövő, a költséghatékonyság és a fenntarthatósági célok elérése érdekében a nehézipari vállalatok 62% veszi fontolóra az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén használatát. 

 

Fenntarthatóság és költséghatékonyság

 

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén*  ígérkezik az egyik legjobb megoldásnak a magas kibocsátású iparágak szén-dioxid-mentesítésének felgyorsítására, ugyanakkor kulcsfontosságú ösztönzőnek is egy környezetbarátabb jövő megvalósítása érdekében – derül ki a Capgemini Kutatóintézet legfrissebb tanulmányából. A megkérdezett vállalatok többsége úgy véli, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén hozzá fog járulni a hosszútávú célok eléréséhez a kibocsátás és a fenntarthatóság terén. 

 

Ezt az energia- és közüzemi szolgáltató vállalatok többsége alapvető fontosságúnak tartja a gazdaság szén-dioxid-mentesítése (63%), valamint az országok fosszilis energiától való függőségének csökkentése és energiaszuverenitásuk megerősítése (62%) érdekében. Becsléseik szerint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén 2050-re az összes hidrogénforrás akár 55%-át is kiteheti. 

 

 

Az energia- és közüzemi ágazat vállalatai teljes éves forgalmuk átlagosan 0,4%-át tervezik fejlesztésre fordítani, különösen a szállítás és forgalmazás (53%), a termelés (52%), valamint a kutatás és fejlesztés (45%) területén. 

 

„A « tiszta energiamixben » az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén alapvető szerepet játszik a jelentős kibocsátással rendelkező kiemelt ágazatok, például az ipar és a fuvarozás szén-dioxid-mentesítésében, ezáltal a globális felmelegedés elleni küzdelemben. (...) Az alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó hidrogénnel lehetőségünk van egy szén-dioxidmentes jövő megteremtésére, bár nem lesz könnyű mérni az azonnali eredményeket” – emelte ki Florent Andrillon, a Capgemini ClimateTech csoportjának vezetője. 

 

 

Növekszik a beruházás és a kereslet az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén iránt 

 

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén iránti kereslet az elmúlt három évben minden ágazatban és földrajzi területen több mint 10%-kal nőtt. Ez a kereslet várhatóan tovább növekszik a jövőben. A hidrogén iránti keresletet várhatóan új alkalmazási területek fogják fokozni, többek között a teherszállítás, a tengeri árufuvarozás és a légiközlekedés. Az energia- és közüzemi szolgáltató vállalatok közel háromnegyede (71%) például az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogénben látja az időszakos megújuló forrásokból származó energia tárolásának megoldását: akkumulátorként működve szélesítheti az olyan megújuló energiák alkalmazási körét, mint a nap- és a szélenergia.

 

 

Idővel egyre költséghatékonyabb és elérhetőbb lesz

 

Minden ágazatban növekszik a kereslet az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén iránt. Azonban mivel a jelenlegi módszerek nem költséghatékony és környezetbarát megoldások, a hidrogén előállítása általában kihívásokat jelent. Ennek ellenére az energia- és közüzemi szolgáltató vállalatok bizakodóak: közel felük (49%) arra számít, hogy 2040-ig a költségek folyamatosan csökkennek. Ugyanakkor a szervezetek ágazatspecifikus problémákkal is szembesülnek ezen a téren. 

 

A teherfuvarozási vállalatok 65%-a például a hidrogén-üzemanyagcellák méretarányos előállítását nevezi meg a legnagyobb infrastrukturális és műszaki kihívásnak. A légiközlekedési ágazatban 58% említette, hogy a repülőgépek tervezésén változtatni kell, hogy lehetővé váljon az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén-üzemanyagra való áttérés. 

 

Az acéliparban pedig 72% szerint jelentős infrastruktúra-fejlesztésre van szükség ahhoz, hogy a hidrogén beépüljön a nagyüzemi acélgyártásba. A költségeken túl, az infrastrukturális és a műszaki kérdések mellett a megkérdezett szervezetek 60%-a a szaktudás és a tapasztalat hiányát is jelentős problémának látja a hidrogéntechnológia elterjedésének terén. A szakképzett munkaerő hiánya különösen nagy a végfelhasználó vállalatok körében Spanyolországban (70%), valamint az energia- és közüzemi szolgáltató vállalati ágazatban Japánban (65%), Franciaországban és Ausztráliában (egyaránt 63%).

 

Módszertan 

Annak megértése érdekében, hogy az energia- és közüzemi ágazat (E&U) vállalatai hogyan tervezik kihasználni az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogénben rejlő lehetőségeket, a Capgemini Kutatóintézet 13 országban végzett felmérést 500 (500 millió dollár feletti éves bevétellel rendelkező) energia- és közüzemi szolgáltató vállalat vezetőjének, valamint 360 végfelhasználókat tömörítő (1 milliárd dollár feletti éves bevétellel rendelkező) vállalat vezetőjének körében, többek között a teherfuvarozás, a tengeri szállítás, a légi közlekedés, az acélipar, a vegyipar és a finomítás**  területén. A válaszadók az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogénnel kapcsolatos kezdeményezések tervezésében és fejlesztésében vesznek részt és olyan funkcionális területeken dolgoznak, mint a stratégia, a termék- és szolgáltatásfejlesztés, az innováció és a mérnöki munka, az üzemeltetés (ellátási lánc – beszerzés, szállítás stb. / termelés), és a kifejezetten hidrogénnel, megújuló energiaforrásokkal, új energiákkal, szén-dioxidmentesítéssel, környezetvédelemmel, fenntarthatósággal, energetikai átállással, végfelhasználással (üzemanyagcellákhoz / motorokhoz használt hidrogén) stb. foglalkozó kereskedelmi egységek.

 

A mennyiségi adatok kiegészítéseként az Intézet több mint 21 mélyinterjút is készített a piacon aktív szervezetekkel mind a keresleti, mind a kínálati oldalon – induló vállalkozásokkal, kockázati tőkebefektetőkkel, egyetemi oktatókkal, kutatókkal és szabályozókkal.

 

_______________________

* Ahhoz, hogy a hidrogéntermelés alacsony szén-dioxid-kibocsátásúnak minősüljön, az EU által javasolt 3,38 kg CO2-egyenérték/kg hidrogén kibocsátási küszöbérték alatt kell lennie, ami 70%-kal alacsonyabb, mint a fosszilis energiahordozókra vonatkozó, előre meghatározott összehasonlító érték, beleértve a szállításból és más, nem termelési tevékenységekből származó kibocsátásokat is. Az Egyesült Államokban a szén-dioxid-intenzitás értéke a hidrogén előállítására vonatkozó adójóváírás igénybevételéhez az IRA keretén belül 4,0 kg CO2-egyenérték/kgH2-nek felel meg. Jóllehet az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén magába foglalhatja a biomassza pirolízisét is, e kutatás középpontjában a megújuló vagy nukleáris energiából elektrolízissel előállított hidrogén áll, amely vagy egyáltalán nem, vagy kis mennyiségű – „zöld hidrogénnek”, illetve „rózsaszín hidrogénnek” is nevezett – szén-dioxidot bocsát ki.

** A végfelhasználói ágazatokat a felmérés során a hidrogénfelhasználás kiaknázható lehetőségei alapján választották ki.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09