Index: vezető helyen az internetes reklámpiacon

, 2001. február 27. 18:01
A Magyar Reklámszövetség felmérése szerint az internetes reklámpiac 2000-ben az 1999. évi érték közel ötszörösére bővült. E rohamosan növekvő területen egyértelműen vezető helyet foglal el az Index.hu, mely - listaáron számított értékeken - 42%-os részesedésével reklámköltés szempontjából a piac első számú médiumává vált. Az Index tovább erősítette B2B üzletágát is.
Az elmúlt három évben több mint 26-szorosára nőtt az internetes hirdetési piac, mely tavaly elérte az 1,59 milliárd forintot. Az éven belüli fejlődés is szembeszökő: az utolsó negyedév bevételei szinte megegyeznek az teljes első félév adataival. A bővülés mellett hasonlóan erős trend a hirdetések koncentrációja, így 2000-ben a teljes reklámköltés 72 százaléka az első öt médiatulajdonoshoz folyt be.

Az MRSZ adatai szerint az első félévben az Index részesedése 39%-volt, mely a második félévben tovább emelkedett, és elérte a 44%-ot. Az éves összesítés szerint így az Index az online hirdetési piacon 42%-os részesedéssel rendelkezik.

Az internetes szolgáltatások esetében tovább élesedett az értékes és a kevésbé értékes felületek közötti elkülönülés. Mindez igazolja azt a befektetői véleményt, mely szerint az interneten is a bevételtermelő képesség a legfontosabb, így a saját tulajdonban lévő tartalom értéke emelkedik, míg a különböző szolgáltatások, így az ingyenes levelezés, az ingyenes tárhely – reklámbevétel tekintetében – kevésbé értékesnek bizonyulnak.

***

Az Index 25,1%-os részesedést szerzett – valamint opciót a többségi tulajdon megszerzésére – az elektronikus utazásszervezési és utasbiztosítás-értékesítői rendszerek fejlesztése és üzemeltetése területén piacvezető FoxArt Kft.-ben.

A FoxArt termékpalettájával újabb piacvezető online termékkel bővül az Index B2B üzletágának szolgáltatáskínálata. A FoxArt által fejlesztett és üzemeltetett Voyage turisztikai rendszer számos internetes alkalmazási lehetőséget nyújt, mely az Index portfóliójába illesztve széles körű iparági szinergiákat kínál.

Kulcsszavak: +céginfo reklám B2B Index

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50