Trendek, értékesítési adatok

, 2001. március 4. 22:56
Az IDC szerint az 1999-es év és a tavalyi esztendő első időszakának összesítése után a Hewlett-Packard vezeti a színes lézernyomtatók piacát Nyugat-Európában 41 százalékos részesedéssel, a második a Minolta/QMS 25 százalékkal, őket a Tektronix 10, a Lexmark 9, a Xerox 5, a Brother 4, a Tally 2, az Epson, az OKI, a Canon 1-1 százalékkal, míg az IBM, a Kyocera és a Ricoh ennél is kisebb arányú eladással követi.
Ha azonban az A/3-as méretű nyomatok előállítására alkalmas lézerprinterek piacát vizsgáljuk, a Minolta/QMS vezeti a listát 37%-os részesedéssel, a második a HP (26%), a további sorrend pedig így alakul: Lexmark (13%), Xerox (12%), Epson (9%), Tally (2%) és Brother (1%).

A tintasugaras nyomtatók világszerte egyre nagyobb részesedést hódítanak el mind a mátrix-, mind pedig a lézernyomtatóktól. Az EITO nem végleges adatai szerint a világon tavaly eladott nyomtatók kétharmada tintasugaras elven működik (ezen belül 80 százalék volt a színesek aránya), 23 százalék a lézerprinterek részesedése, és csak a maradék 11 százalék jut a tűs nyomtatókra.

Érdekesség, hogy míg 1999-ben csupán a printerek mintegy fele volt alkalmas A/3-as méretű oldalak előállítására, tavaly már 62 százalékban a nagyméretű lapokat kezelő eszközöket keresték. Az elemzők szerint nem változott a gyártók között korábban kialakult sorrend: az összes eladásokat figyelembe véve a dobogó csúcsán változatlanul a Hewlett-Packard foglal helyet, a második az Epson, a harmadik helyre pedig holtversenyben a Minolta és a Canon került.

Az IDC adatai szerint az Amerikai Egyesült Államokban értékesített printerek összdarabszáma 23 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban (mintegy 123 milliót értékesítettek), a tintasugaras nyomtatók aránya növekedett az előző évihez képest, a mátrixnyomtatóké azonban jelentősen csökkent. A piacot a HP vezeti az asztali színes lézernyomtatók szegmensében, s meglepő módon az elemzők nem is foglalkoztak külön a fekete-fehér printerek statisztikáival, a következő tapasztalatra hivatkozva: "csupán azokon az irodai területeken használnak egyszínű nyomtatókat, ahol többpéldányos dokumentumokat kell előállítani, ez a szegmens pedig kizárólag a mátrixprinterekre szorítkozik."

Érdekesség, hogy a tavaly újra lendületet vett Tektronix megtartotta pozícióját, és az egyedi technológiának köszönhetően tovább növelte részesedését az amerikai piacon. A másik felfutóban lévő gyártó a Lexmark, amely szintén időben tért át a színes lézerprinterek gyártására.

Kulcsszavak: trend printer

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05