A VIA újabb engedményt tervez bevezetni a DDR népszerűsítéséért

Tóth Kristóf, 2001. március 6. 22:55
Az alaplapi chipkészleteket gyártó VIA Technologies rövid időn belül a második akcióját jelenti be, amellyel a cég a DDR-SDRAM-alapú rendszerek minél gyorsabb elterjedését szeretné elősegíteni.
Alig néhány nappal ezelőtt jelentette be a tajvani VIA Technologies, hogy akciót hirdet DDR-alapú termékeire, de a cég kedden már egy újabb ajánlattal állt elő. A múltkori bejelentés szerint a VIA Apacer és Nanya gyártmányú DDR-SDRAM modulokat csomagol chipset termékei mellé akciós áron.

Az Apacer és a Nanya jelentős részt tudhat magának a világ DDR-SDRAM chipgyártásából. A két memóriagyártó a VIA Technologies-zel kötött szerződése értelmében kedvezményes áron szállítja a modulokat a VIA részére, így a kedvezményekből a DRAM-gyártók is aktívan kiveszik a részüket.

A VIA keddi bejelentése szerint a DDR-t támogatni szándékozó akcióba egy újabb partner kapcsolódott be a Micron képében. A Micron az USA legnagyobb, és a világ egyik leghíresebb DRAM-gyártója, valamint a DDR technológia nyílt támogatója. Az engedmény keretében a Micron Technologies jelentős árengedménnyel adja 128 MB-os DDR-SDRAM moduljait abban az esetben, ha a memóriával együtt VIA DDR-alapú chipsetet is vásárol az OEM gyártó. A Micron 128 MB-os DDR-SDRAM moduljainak darabára 110 dollár, amely az akció keretében 50 dollárra csökken.

Az Apacer, Nanya és Micron memóriagyártók mellett a VIA a cég elmondása szerint további gyártókat kíván bevonni az akcióba. A VIA Technologies hasonló stratégiát választott a DDR-SDRAM-ok népszerűsítésére, mint az Intel tette azt a Rambus DRAM és saját Pentium 4-es processzorának elterjesztése érdekében.

Az ilyen és ehhez hasonló akciókkal a gyártók (Intel, VIA) egyrészt olcsóbbá teszik az adott eszközöket, de egyúttal az is biztosítható, hogy a cég termékéhez illő DRAM memóriából ne legyen hiány. Hosszútávon egy ilyen szerződésnek további előnye is van szintén az ár csökkenésének képében, mivel a biztosított felvásárlópiac miatt megnövekedett DRAM-gyártási mennyiség előbb-utóbb a memória árának eséséhez vezet.

Az Intel nemrégiben a Direct Rambus DRAM-okat gyártó Samsung Electronics-szal kötött hasonló szerződést. Az Intel a megállapodás keretében havonta 10 millió darab RDRAM modult fog megrendelni a Samsungtól.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05