Egy hétsoros programmal feltörhető a DVD kódja

Kiss Ádám Zoltán Kiss Ádám Zoltán , 2001. március 8. 21:11
A Massachusetti egyetem két hallgatója, Keith Winstein, és Marc Horowitz olyan programot mutatott be, mely mindössze hét sorból áll, és alkalmas a DVD filmek védelmi kódjának feltörésére.
Az egyszerű program a filmmel egy időben fut, és bár a kép nem stabil, biztosítja a folyamatos lejátszást – magyarázza a CNet. A programot egy olyan bemutatóra szánták, mely egyben vitafórumként is szolgál a most készülő amerikai digitális szerzői-jogvédelmi törvényhez. Éppen ezért Winstein és Horowitz úgy véli, hogy tettük az amerikai alkotmány első kiegészítésének védelme alatt áll, és így nem perelhetőek a program bemutatásáért. A szoftver azt bizonyítja érvelésükben, hogy mennyire tarthatatlanul gyenge védelmet nyújt a kódolás.

A két előadó azonban jogosan tarthat az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) ellenlépéseitől, mivel a szövetség jogi képviselői pontosan ilyen esetekre vadásznak. Az MPAA, mely a legfontosabb Hollywoodban található filmstúdiókat tömöríti, lecsap mindenkire, aki a digitális videolemez védelmét bolygatja, szóvivőjük szerint most vizsgálják a kódtörő-programot, de eddig még nem ismerték el, hogy a rendszer védelme gyenge. A kódot már másfél évvel ezelőtt feltörték, és közzétették az interneten az ehhez szükséges tudnivalókat, ám három hónappal ezután az MPAA mindenkit beperelt, akinek köze volt az ügyhöz. Winstein és Horowitz szerint nem valószínű, hogy a mostani programot bárki is rendszeres filmnézésre használná, mivel erős gépet kíván, és nem adja vissza az eredeti képminőséget, a cél a rendszer gyengeségeinek felfedése volt.

Kulcsszavak: DVD security bug

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05