Az IBM is rábólintott az EUV technológiára

, 2001. március 13. 13:24
Az Extreme Ultra Violet LLC és az IBM közös bejelentése szerint az IBM is csatlakozott az extrém ultraibolya (EUV) litográfiai technológia kifejlesztését támogató iparági konzorciumhoz.
Az EUV-technológia segítségével a félvezetők gyártására szakosodott cégek 0,1 mikrométernél (azaz 10-7 méternél) vékonyabb áramköri vonalakat képesek felvinni az áramköri lapokra, és ezáltal a korábbinál magasabb teljesítményszintű mikroprocesszorokat, illetve nagyobb sűrűségű memórialapkákat tudnak előállítani. Az EUV-technológiára épülő processzorok működési sebessége négy-öt éven belül akár a 10 GHz-es tartományt is elérheti.

Mostani bejelentésével az IBM az Intel Corporation, az Advanced Micro Devices, a Motorola, a Micron Technology és az Infineon Technologies által létrehozott technológiai konzorciumhoz csatlakozott. A fenti vállalatok a Lawrence Livermore National Laboratory, a Sandia National Laboratories és az E.O. Lawrence Berkeley National Laboratory alkotta Virtual National Laboratory tagjaival karöltve kezdték meg a számítógépes chipek képességeinek javítását célzó EUV litográfiai technológia megalkotását.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50