A digitális forradalom vége?

FeriMesz , 2001. március 17. 22:05
A személyi számítógépek egyre gyorsabbak, egyre nagyobb tárhellyel rendelkeznek, modern szuperchipekkel működnek és nagy teljesítményű grafikus kártyákkal és hangrendszerekkel villognak. Mégis, minden technikai előrelépés ellenére, a PC-k egyre kevesebb fogyasztót érdekelnek.
"A PC, amely az elmúlt 24 év digitális forradalmának középpontja volt, mostanra unalmassá vált" - véli sok számítógép-tulajdonossal együtt a Wall Street Journal szerkesztője, Walter S. Mossberg. Lassan elveszíti jelentőségét a mindeddig dinamikusan növekedő számítógépipar. A Compaq vezetője, Michael Capellas belátja: a klasszikus PC-ipar fokozatosan az információtechnológia "old economy"-ja (elavult gazdasági ága) lesz. "Ha megfigyeljük a hagyományos PC-üzletet, most már csak lassú növekedést látunk." Ez az aktuális piaci számadatokon is látszik.

A Dataquest kutatóintézet adatai szerint a számítógépek forgalma 2000. negyedik negyedévében Németországban csak 3 százalékkal nőtt a megelőző évi adathoz képest. Lassan még az Aldi élelmiszerlánc legendás PC-akciói sem érdekelnek annyi embert, mint korábban. Régebben előfordult, a vásárlók a boltban összeverekedtek egy számítógépért, most a kedvező áron kínált számítógépek sem fogynak el egy-két órán belül.

"Miért cserélné 500 MHz-es rendszerét 1 GHz-esre az átlagos felhasználó? A piac egyszerűen telítődött" - kommentálta a PC-ágazat leszálló ágáról szóló cikket a népszerű online fórum, a www.heise.de egyik olvasója. Nemcsak a magánemberek számára kérdéses, hogy miért vásárolna magának két-három évente új PC-t.

Michael Dell hisz a szoftverpiac dinamikájában, bár a PC-tulajdonosok az új programok követelményei ellenére nem vásárolnak újabb számítógépet. Dell úgy hiszi, hogy a Windows 2000 operációs rendszer és utódja, az XP serkenteni fogja a hardvervásárlást. "Egyre több és több cég áll át a Windows 2000 operációs rendszerre. Ezzel összefüggésben emelkedni fog a Pentium 4-es rendszerek iránti kereslet." A Dell emellett számít az új, vezeték nélküli hálózati technológiákra is. "Az új megoldások meggyőzik majd az embereket, hogy rögzített helyett hordozható számítógépet vásároljanak."

A Compaq igazgatója, Capellas reméli, hogy az új tenyérszámítógépek nemcsak kiegyenlítik a PC-piac gyengeségeit, hanem ismét kimozdítják azt a hullámvölgyből. "Széles az iPaq-hoz hasonló eszközök piaca" - véli a Compaq. Az Apple Computer és a Sony ezzel ellentétben a személyi számítógépek újfajta szerepében reménykednek. Szerintük a PC lényegében otthoni multimédiás eszközzé válik.

Az Apple főnöke, Steve Jobs a Macworld Expo szakkiállításon a PC-ipar újabb aranykorát emlegette. "A személyi számítógép nem halott, továbbfejlődik. A digitális életmód világának, a számítógépipar harmadik aranykorának középpontjában áll." A hangsúly többé nem az egyre nagyobb szövegszerkesztő, táblázatkezelő, internetes keresőprogramokon lesz. Az új multimédia PC-kkel a felhasználók digitális formában tárolhatják és szerkeszthetik az utazási videofelvételeket, személyes CD-ket állíthatnak majd össze az internetről letöltött kedvenc zenéikből. Az új kor PC-i új multimédiás alkalmazási területeket teremtenek, amelyek a felhasználók mindennapjainak szerves részeivé válnak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09