Pályázat a Linux magyarítására

, 2001. március 19. 11:15
A Linux szélesebb körű elterjedésének legnagyobb hazai gátja, hogy kevés a magyar nyelvű dokumentáció, kevés a magyar nyelven beszélő program. Ezért a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete a MeH Informatikai Kormánybiztosságától kapott támogatásból különböző munkákra 7 millió forintos összdíjazással pályázatot ír ki.
A nagyobb grafikus rendszerek (Gnome és a KDE) többé-kevésbé beszélnek magyarul, azonban ez még kevés. Hiányzik egy olyan szabad irodai programcsomag, amely már a telepítéstől kezdve csak magyar nyelven beszél a felhasználóhoz. Szükség van továbbá olyan ingyenes magyar nyelvű tankönyvsorozatra amely a kezdő és a haladó felhasználóknak nyújt segítséget a Linux használatához. Ahhoz, hogy a fordítók munkáját egyszerűbbé tegyük, hogy a fordítások minél hamarabb elkészüljenek szeretnénk elkészíttetni és üzemeltetni egy olyan webes alkalmazást, amely támogatja az egységes terminológia kialakítását és a fordítások közötti verzióváltozások követését – olvasható a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesületének honlapján. A MeH Informatikai Kormánybiztosságától kapott támogatásból a következő munkákra ír ki pályázatot:

Pingvin Füzetek: 32 db füzetre a számítástechnika alapjaitól a Linux Rendszeradminisztrációig összesen 1650 oldalon 3 millió forintos összdíjazással. A pályázat célja GNU/Linux operációs rendszer terjedését segítendő egységes jól használható oktatási anyag készítése, amely a megfelel a számítástechnikával ismerkedő kezdők és a haladók igényeinek is. A füzetekre külön-külön lehet pályázni, de a pályázati lehet több témában is.

Fordítást Segítő Rendszer 2 millió forint díjazással, amely segíteni kívánja a szabad szoftverek magyarítását és az egységes terminológia megteremtését. A pályázat célja egy olyan a magyarítások segítését célzó webes alkalmazás kifejlesztése, amely a fordítási projecteknek egységes nyelvi hátteret biztosítana.

A StarOffice5.2 vagy a leendő OpenOffice6.0 teljes magyarítását 2 millió forintos díjazásért. A pályázat célja egy teljes egészében magyar nyelven működő szabad irodai programcsomag magyarítása, lehetővé téve a Linux irodai elterjedését.

A pályázatok beadási határideje: 2001. március 26. Természetesen a pályázaton való részvétel ingyenes. Minden jelentkezőt szeretettel várunk.

Bővebb információ: http://palyazat.lme.hu/

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50