Tenyérbe mászó alkalmazások

L.A.C.O., www.palmtop.info.hu, 2001. március 20. 19:16
Aki még nem használt tenyérszámítógépet (palmtopot), talán elképzelni sem tudja, hogy milyen sokrétű szolgáltatásokat kínáló program létezik ezekre a zsebben is elférő gépekre. Kis túlzással állíthatjuk, hogy két-három évvel ezelőtt egy átlagos asztali számítógéppel voltunk képesek ugyanarra, ami ma rendelkezésünkre áll egy kabátzsebben elférő gép használatakor. A palmtopok legalapvetőbb alkalmazása a címjegyzék-, naptár- és feladatlista-kezelő program, népszerű angol nevén PIM (Personal Information Manager).

Személyes információk kezelése

A címjegyzék ismerőseink nevének, címének és telefonszámának tárolására szolgál, általában bővíthető további mezőkkel is, így ha szükségünk van rá, e-mail címeket, születésnapokat vagy bármely egyéb adatot lehet tárolni. Fejlettebb rendszereken, miután kikerestük a megfelelő bejegyzést, egyetlen gombnyomással írhatunk e-mailt, az infravörös porton keresztül felhívathatjuk mobiltelefonunkkal ismerősünket, vagy küldhetünk neki SMS-t.

A naptárral elfoglaltságainkat követhetjük nyomon, egyszeri vagy ismétlődő bejegyzések formájában. A mai naptárprogramokkal már meglehetősen bonyolult ismétlődési mintákat is be lehet állítani, nem okoznak gondot a "minden hónap 5-e" vagy a "minden hónap második keddje" jellegű meghatározások sem. Az egyes elfoglaltságokhoz riasztások is beállíthatók, a gép típusától függően hanggal, villogással vagy esetleg vibrálással figyelmeztet, hogy ideje elindulnunk.

A feladatlista-programmal, mint a neve is mutatja, teendőinket rendezhetjük listákba, majd a gépen tárolhatjuk. Fontos előnye a papírfecnikhez képest, hogy a megvalósított feladatok azonnal eltűnnek, a maradékot pedig több szempont szerint tudjuk sorba rendezni, prioritást rendelhetünk hozzá, és szükség esetén akár több független feladatlistát is kezelhetünk.

Ebbe a csoportba tartoznak a költségnyilvántartó programok is, amelyekkel követhetjük, hogy mire mennyit költöttünk, végeredményben bármilyen bevétel vagy kiadás után felmérhetjük pillanatnyi anyagi helyzetünket. Különösen fontos ez az alkalmazás a bankkártyás vársárlások és átutalások korában, amikor egyáltalán nem az a mérvadó, hogy milyen bankókat és érméket számlálhatunk meg pénztárcánk kiürítését követően.

Internetelérés fél kézzel

A személyes információk kezelése után a leggyakrabban használt programok az internethez kapcsolódó alkalmazások. Ilyen az elektronikus levelezés. A kis készülékek kiválóan alkalmasak arra, hogy utazásaink során vagy egyszerűen szabad perceinkben intézzük levelezésünket. A legtöbb palmtop lehetővé teszi, hogy a leveleinket asztali komputerünkből áttöltsük hordozható gépünkbe, és amikor időnk engedi, azokat átolvassuk, töröljük a feleslegeseket, illetve válaszoljunk az arra érdemesekre. Útközben megírt leveleinket a legközelebbi kapcsolódáskor küldhetjük el, kihasználva a gazdagép levelezőrendszerét.

Aki kifejezetten "mobil" életet él, annak lehetősége van a közvetlen levelezésre is, ehhez az internetkapcsolatot mobiltelefonnal infravörös csatolón keresztül, hagyományos külső modemmel a palmtop soros vonalán keresztül vagy néhány modellnél egyszerűen a beépített modemet egy telefoncsatlakozóra kapcsolva lehet létrehozni. A beépített programok támogatják a POP3, az IMAP4 és az SMTP protokollt, a WinCE operációs rendszerre épülő gépek pedig az LDAP-t is, amellyel központi e-mail címtárakból kereshetünk címeket.

A böngészés megszállottjai palmtopjukon is nézegethetik kedvenc weblapjaikat - bár ennek némileg határt szab a kis képernyőméret és a böngészőprogramok asztali társaiknál csekélyebb tudása. A mobilböngészők általában a HTML 3.2-es verzióját támogatják, és nem lehet rajtuk scripteket futtatni. Ezért kifejezetten előrelépés az EPOC böngészője, amelyhez lehet Java Virtuális Gépet installálni, és így appleteket futtatni. Ilyen szempontból a HP Jornada 720-as gépe az egyik csúcsmasina, amely az Internet Explorer 4.0-val kompatibilis böngészőt tartalmaz.

Új irányzat a WAP-böngésző, amellyel egy szűkített, telefonokra optimalizált tartalmat lehet böngészni, ebben az esetben a palmtop képernyője kifejezetten tágas, az oldalak letöltése gyors, a böngésző kezelése pedig kényelmes egy telefonhoz képest. Ha a keresett információ elérhető WAP-on, fekete-fehér képernyő esetében mindenképpen érdemes azt WAP-böngészővel előhívni, nem pedig a HTML-böngészővel nézegetni.

A beépített vezeték nélküli modemet tartalmazó Palm VII tenyérgéphez fejlesztették ki a Web Clipping technológiát, ami azt jelenti, hogy egy weboldal statikus részeit előre letöltik a hordozható gépre, így a felhasználónak a lekérdezést követően csak a dinamikus részt kell átküldeni a lassú vezeték nélküli adatátviteli csatornán. Ezzel nagyon jó információs szolgáltatásokat lehet készíteni, amelyekkel például gyorsan lekérdezhetjük az időjárást egy városban vagy a vonatkozó buszmenetrendet, esetleg a napi horoszkópunkat. Mivel a Palm VII vezeték nélküli modemje csak az USA-ban működik, nemrégiben úgy fejlesztették tovább a szolgáltatást, hogy a beépített modem nélküli gépek egy külső mobiltelefonnal infravörös kapcsolaton át tudják elérni az adatokat.

Aki sok időt tölt utazással, unalmas értekezleten vesz részt, vagy gyakran kell várakoznia, számára az offline böngészés ajánlható, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy amikor palmtopunkat összekötjük asztali gépünkkel, az automatikusan átmásolja az általunk előre kijelölt oldalakat a világhálóról. Ezután, amikor ráérünk, csak elővesszük a palmtopot, és máris olvashatjuk a friss híreket, anélkül, hogy élő internetes kapcsolattal kellene rendelkeznünk. Vannak ilyen célra speciálisan felkészített weboldalak, amelyek formátuma jól olvasható a kis képernyőkön is.

Sokan még szélesebb körű szolgáltatásokat vesznek igénybe, amelyek szintén elérhetők: letölthetők FTP-, News-, ICQ-, IRC-, Istant Messaging-, Telnet-, Ping-, Finger-, FTP-szerver- és webszerverprogramok, sőt még "egzotikusabb" funkciókat megvalósító szoftverek is.

Ma már kevésbé divatosak, de azért fontosak a hagyományos kommunikációs programok. Ide tartozik a fax, amellyel lehet faxokat küldeni és fogadni, a távoli gépekre történő bejelentkezést biztosító terminálprogram, valamint a telefonkezelő programok, amelyekkel a mobiltelefonok SMS- és telefonkönyv-funkcióit lehet manipulálni.

Iroda a zsebben

Hosszabb szövegek megírásához használhatók a szövegszerkesztő programok, ezek asztali rokonaikhoz hasonlóan levelek, faxok és egyéb dokumentumok megírására és alapszintű szerkesztésére alkalmasak. Sajnos a tudásuk messze elmarad a ma már megszokott színvonaltól, így inkább nyers szövegek előállítására valók. Üdítő kivétel az EPOC szövegszerkesztője, amely sok hasznos funkció mellett még a stíluslapok használatát is támogatja.

A táblázatkezelőknek is létezik hordozható változatuk, ezek igen sok funkciót támogatnak, és kisebb méretű táblázatoknál nagyon jól használhatók. Általában nem tartozik az alapfelszereléshez, de több különböző adatbázis-kezelő is létezik a palmtopokra; igazi előnyük ott mutatkozik meg, ahol egy céges adatbázishoz kell a rendszeres szinkronizálás, és menet közben csak kevés módosításra van szükség az adatbázisban.

Léteznek prezentációkészítő és -lejátszó programok is, ezekkel komplett bemutatókat tarthatunk, ha gépünknek van VGA-kimenete.

A projektmenedzserek kedvében is jártak a fejlesztők, amikor több különböző hálótervező programot készítettek a palmtopokra.

Multimédia és játékok

Ezen a területen a legnagyobb a fejlődés az utóbbi időben, hiszen kezdenek elterjedni a színes, sztereó hanggal ellátott eszközök. Éppen ezért ma már komoly képszerkesztő programokat dolgoztak ki a tenyérgépekre is, amelyekkel digitális fényképezőgépünk képeinek jellemzőit azonnal megváltoztathatjuk. Egy másik terület a videolejátszás: bár már léteznek ilyen megoldások, a mai gépek teljesítménye erre a célra még nem igazán elegendő.

Az MP3- és egyéb tömörített zenefájlok lejátszása azonban már egy kiforrott technológia, s ez a tudás például a Pocket PC-k alapvető programkészletében már szerepel.

Ennél egyszerűbb a "diktafon" alkalmazás, amelynek segítségével gyengébb minőségben lehet hangot felvenni és lejátszani. Néhány gépnél ennek olyan nagy jelentőséget tulajdonítottak, hogy külön gombokkal a palmtop kinyitása nélkül is lehet ezt a funkciót vezérelni.

Ide sorolhatók még a különböző elektronikuskönyv-olvasó kiegészítő alkalmazások: ezek segítségével e-bookokat olvashatunk kedvenc tenyérgépünkön.

A Pocket PC például alapkiépítésben is tartalmazza a Microsoft Readert, több platformra létezik PDF-megjelenítő, de ezeken kívül vannak speciális formátumokat kezelő ingyenes szoftverek is.

Nagyon fontos alkalmazási terület a játék, hiszen kis gépünk mindig velünk van, és az egyszerűbb programok segítenek kitölteni a várakozás idejét, vagy megajándékozhatnak pár perc kikapcsolódással egy komolyabb munka közben. A választék itt szinte végtelen, mindenféle játékkategória képviselteti magát, kezdve a Doom színes, hangos, háromdimenziós akciójátékától egészen a csendes elmélyülést igénylő sakkprogramokig.

Hordozható segédek

A segédprogramok közül legfontosabb a szinkronizáló program, ez gondoskodik arról, hogy asztali gépünkön és palmtopunkon azonos adatok legyenek. Mikor leülünk PC-nkhez, hozzákapcsoljuk kis jószágunkat, s azonnal beindul az adatcsere: amit megváltoztattunk az asztali gépen, az átmásolódik a palmtopra - és viszont. Ha mindkettőn változtattunk, akkor egy dialógusablakban mondhatjuk meg, hogy melyik bejegyzés az érvényes. Általában a naptárat, a címeket, a feladatokat és a leveleket szokták szinkronizálni, de ezenkívül fájlokat, adatbázisokat, offline weboldalakat, webes könyvjelzőket és szinte bármilyen egyéb adatot lehet egységesíteni. A fejlettebb programok az összekapcsolódás alatt folyamatosan szinkronizálódnak, és távolról modemen vagy interneten át is használhatók. Szintén ezzel a szoftverrel lehet biztonsági mentéseket készíteni a palmtopunkról, illetve fájlokat másolni asztali és hordozható gépünk között.

Általában az alaprendszerhez tartozik még egy fájlkezelő, bár egyre inkább terjed az a nézet, hogy a felhasználó inkább ne is lássa, mi van a gépén, és mindaddig, amíg az alkalmazások hozzá tudnak férni a kívánt adatokhoz, ne is legyen kíváncsi a háttérben használt dolgokra.

A rövid információdarabkák gyors leírására egy egyszerű jegyzettömb szolgál. A világóra mutatja az időt a különböző helyeken, a számológéppel pedig egyszerűbb számításokat lehet elvégezni.

Nem tartozik az alapfelszereléshez, de mindenki hamar elkezd használni valamiféle tömörítőprogramot, mivel így az általában szűkös memória jobban kihasználható. Hasonló a titkosító program, amellyel bizalmas adatainkat tudjuk biztonságban tartani, hiszen általában a beépített titkosítási módszerek nem túl megbízhatóak.

Ha valakinek nem elég jó, ahogyan a palmtopja működik, sok különböző makrózó vagy a kezelői felületet átalakító szoftvert is talál, segítségükkel úgy átkonfigurálhatjuk gépünket, hogy még a saját tervezője sem ismer rá. Különösen a Palm gépeknél terjedtek el a "hack" kategóriájú programocskák, amelyekkel a hardver teljesítményét növelik annak felső határáig, esetenként még azon is túl.

Vállalati alkalmazások és programfejlesztés

Vállalaton belül - eltekintve a menedzserek "kinek van jobb kütyüje" játékától - ott érdemes palmtopot használni, ahol fontos a mobil adatfrissítés lehetősége. Egy hagyományos laptoppal szemben a tenyérgépek olcsók, kicsik, bekapcsolás után azonnal működőképesek, és kevés karbantartást igényelnek.

Tipikus példa az az utazó ügynök, aki a megrendeléseket a palmtopjára veszi fel, és esténként tölti át a cég megrendelés-adatbázisába. Az egyre jobb webböngészőknek köszönhetően a palmtopokat különösebb speciális fejlesztések nélkül lehet akár online web alapú alkalmazásokhoz is használni.

Egy másik terület, amikor a tenyérgépeket speciális kiegészítőkkel adatgyűjtésre használják. Ide tartoznak például az olyan áruházi rendszerek, ahol egy vonalkódolvasóval és vezeték nélküli LAN-csatolóval ellátott palmtop segíti az áruk átvételét, osztályozását, leltározását és az egyéb kapcsolódó tevékenységeket.

Hagyományosan a palmtopalkalmazásokat asztali gépeken fejlesztik, és emulátorok segítségével javítják a programhibákat. Általában C++, Java és a Microsoft esetében Visual Basic nyelvet lehet használni. Akik szeretnének a tenyérgépükön menet közben is fejleszteni, azoknak is sokféle, az internetről letölthető programozási nyelv áll rendelkezésre. Nekem személyesen a Pythonnal kapcsolatban vannak pozitív tapasztalataim.

Mit hozhat a jövő?

Van még néhány terület, melynek fejlődése már látható, de a konkrét megoldások még csak készülődnek. Jelenleg a beépített vezeték nélküli modemmel rendelkező gépek még ritkák (ilyen például a Nokia 9110), azonban várhatóan - a GPRS elterjedésével - néhány éven belül ez minden palmtopszabvány része lesz. Ez azzal jár, hogy az egyfolytában az internetre kapcsolódó palmtop akár naptárszerverként is működhet, ahonnan ismerőseink egy program szervezése során automatikusan lekérdezhetik, hogy mikor vagyunk szabadok.

A nagy kapacitású memóriakártyák lehetővé teszik, hogy nagy mennyiségű adatot tároljunk kézigépünkön, és azt mintegy mozgó adattárolóként használjuk.

Az adatátviteli sebesség növekedésével és a gépek teljesítményének növelésével az internetről letöltött videók azonnali lejátszása is jó minőségben megvalósulhat, ami jól felhasználható hírek böngészésénél, moziműsorok kiválasztásánál, elektronikus vásárlásnál, de akár egy kétirányú videotelefon is összerakható. Ugyanígy a jövőben a nagy felbontású digitális állóképeket akár azonnal otthoni szerverünkre másolhatjuk, véget vetve a digitális fotósok rémálmának, mikor betelik a memóriakártya. A mobilmodemhez hasonlóan ezek után a kamera is a palmtopok alapfelszereltségéhez tartozhat, így az ilyen megoldásokhoz nem is kellenek különleges kiegészítők.

A Bluetooth, a rövid hatósugarú (10 m) rádiós összeköttetés segítségével izgalmas megoldások valósíthatók meg. Például ki sem kell vennem a táskámból a palmtopot, adatai mégis szinkronizálódnak a desktop-PC-n tároltakkal, vagy az asztalon lévő tenyérgép a zsebemben lévő telefonon át küldi el az e-mailjeimet. Ezeken a hagyományos alkalmazásokon kívül a Bluetooth kiválóan alkalmas csoportos játékokhoz, egy adott helyhez tartozó információ kisugárzására, háztartási gépek távirányítására és a palmtop kis képernyője helyett egy közeli Bluetooth-tv jeleinek felhasználására.

Ezeknél meglepőbb ötletek is léteznek, ilyen például a gyorsulásérzékelő, amelynek segítségével a képernyő tartalmát odébb lehet rázni, vagy az elem nélküli palmtop, ahol a működéshez szükséges energiát a billentyűzet nyomkodásából nyerik.

Hogy mindezekből mi valósul meg, azt ma még nehéz lenne megítélni, az azonban biztos, hogy nagy karrier előtt álnak ezek az apró kis jószágok.

Kulcsszavak: Palm palmtop pda

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09