A professzionális mobil partner

, 2001. március 20. 19:13
Ma már senki sem vitatja, hogy a mobilinformatika az egész világon egyre nagyobb szeletet hasít ki a számítástechnika tortájából. Jelentőségét növeli a mobil-számítástechnika és a mobilkommunikáció egyre szorosabb összefonódása, konvergenciája. A divat és a növekvő piac hatására a gyártók szakadatlanul öntik a piacra az egyre újabb és újabb készülékeket, megoldásokat, amelyek előtt a felhasználók sokszor tanácstalanul állnak. Bár ezek a készülékek alkalmasak önálló gépként a legtöbb feladat megoldására, igazi értéküket és időtállóságukat mégis az adja, hogy mennyire képesek más gépekkel, alkalmazásokkal együttműködni. Különösen igaz ez a corporate, a testületi, vállalati felhasználásokra.
A Psion kéziszámítógépei, palmtopjai felépítésüknél és képességeiknél fogva az egyik legalkalmasabb szerkezetek a sokoldalú, hatékony és "mobil" munkavégzésre. A gépek motorja, lelke a Unix-alapokkal rendelkező, robusztus, skálázható, multifunkcionális operációs rendszer, az EPOC. Rendelkezik minden olyan ki- és bemeneti egységgel, amellyel az asztali gépek: pl. billentyűzet, érintésérzékeny képernyő, soros, infra- és párhuzamos port, a későbbiekben Bluetooth stb. A Psion-gépeken található beépített programok és az azok asztali megfelelői közötti adatcsere már alapállapotban is lehetséges a legnépszerűbb operációs rendszerek alatt (DOS, Windows, Mac OS, OS/2, Linux). Mindezek mellett mobil módon, akár GSM-telefon felhasználásával képesek a gépek SMS-t küldeni, a WAP- és az internethálózaton szörfölni, e-mailt, faxot küldeni és fogadni.

A világ vezető informatikai cégei, a gyártók, a fejlesztők, a tanácsadók és a megoldásszállítók is felfigyeltek a Psion sokoldalúságára, s vagy maguk, vagy megbízott független fejlesztőcégeik segítségével a legismertebb adatbázis-kezelőkhöz és csoportalkalmazásokhoz megteremtették a kommunikációs kapcsolódási felületeket. Ezek mellett a Psion szakemberei is különös gondot fordítottak a külső fejlesztők mind tökéletesebb kiszolgálására, és - a hagyományosnak számító OPL nyelven túl - a mára már ipari szabványnak számító fejlesztőkörnyezeteket is elérhetővé tették: pl. C++, Java.

Azok, akik érdeklődve figyelik az ilyen témájú oldalakat az interneten, bizonyára ráakadtak a Symbian, a Sun, a Citrix, a Lotus, az Oracle, a Sybase, a Microsoft, a Symantec, a Novell, a Nokia stb. honlapjain a megfelelő fejlesztőeszközökre és/vagy kész kommunikációs programokra.

A Psion magyarországi képviselete, mint már oly sokszor, az informatikai piac számára - legyen az felhasználó, fejlesztő, magánember vagy vállalat - összegyűjtötte, csokorba szedte ezeket az információkat, leírásokat, cikkeket és programokat. Ezzel az volt a célja, hogy egyrészt naprakész információval lássa el az érdeklődőket, másrészt időt és fáradságot takarítson meg nekik. Akik jobban ismerik az EPOC-ot, azok előtt már nem kétséges, hogy erre az operációs rendszerre rendkívül hatékony, biztonságos és takarékos programokat lehet készíteni. Ez sokszor igényel bonyolult és kifinomult programozási ismereteket. Azonban a kommunikációs programokhoz mellékelt, Psionon futó, kisméretű, gyors és hatékony Oracle-, Sybase-, Cytrix-, Lotus- és más kliensprogramok pofonegyszerűvé teszik a vállalati rendszerhez szabott alkalmazások készítését. Ezekkel a programokkal a vállalati szerveren futó csoportalkalmazások és adatbázisok adatait a távolból, online és offline módon lehet elérni, sőt számos esetben vezérelni, karbantartani.

A kéziszámítógépek képernyőjén szinte ugyanaz az információ jelenik meg, mint más, ún. "vékony" kliensgépek esetében.

Kulcsszavak: Psion pda

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09