SDSL, VDSL: az ADSL követői

Tóth Kristóf, 2001. március 20. 23:20
Amíg nemcsak Magyarországon, de a világ több, a mienkénél fejlettebb országában is felhasználók milliói várnak arra, hogy ADSL alapú interneteléréshez jussanak, addig Angliában a British Telecom (BT) még e hónapban elkezdi az ADSL-nél gyorsabb, széles sávú szimmetrikus DSL (SDSL) szolgáltatással kapcsolatos első üzemi próbákat.
Általánosságban már az ADSL sebessége is nagyjából egy szinten volt a kábeltelevíziós hálózatokon keresztüli internet elérések sebességével, de az SDSL várhatóan még az ADSL-t is könnyen lekörözi majd, hiszen mindkét irányban (le- és feltöltés) nagy sebességű adatmozgatást tesz lehetővé.

Szakértők szerint a közeljövőben Angliában bevezetendő SDSL technológiáknak eleinte leginkább a nagyvállalatok IT menedzserei örülhetnek majd, akik minden bizonnyal teljes mértékben ki fogják majd tudni használni az SDSL által biztosított, mindkét irányban érvényes 8 Mbit/s-os adatátviteli sebességet. A BT-t egyébként az elmúlt időkben elég sok kritika érte a különböző széles sávú internetes technológiák angliai bevezetését illetően, de a cég ettől egyáltalán nem riadt vissza, és gőzerővel folytatja tovább a megkezdett munkálatokat.

Chris Gibbs, a BT széles sávú termékekért felelős alelnöke elmondta, hogy az SDSL szolgáltatásokat először az angliai Ipswich-ben kezdik majd el tesztelni, ahol már március végén bárki kipróbálhatja az új adatátviteli technológiák előnyeit. A BT egyébként az eredeti tervek szerint már idén januárban elkezdte volna az SDSL teszteket, azonban az Alcatel és a Fujitsu cég szükséges hardverei később érkeztek csak meg, így emiatt kellett eltolni az első teszteket március végére. Az Alcatel cég egyébként a németországi CeBIT számítástechnikai kiállításon több, DSL technológiára épülő újdonságot is be kíván majd mutatni.

Gibbs elmondta, hogy bár az SDSL szabványok még nagyon frissek, a DSL chipset és az egyéb DSL hardverek gyártásával foglalkozó cégek jelenleg is nagyon keményen dolgoznak azon, hogy mielőbb széles körben is napvilágot láthassanak az ilyen új eszközök.

Gibbs ezenkívül arról is beszámolt, hogy a BT már különböző VDSL (Very high-speed Digital Subscriber Line) technológiákkal is kísérleteket folytat. A VDSL a letöltési oldalon maximálisan 14 Mbit/s-os adatátviteli sebességet tesz lehetővé, ami jelentős előrelépést jelent az ADSL esetében maximálisan 8 Mbit-es adatátviteli sebességhez képest, bár a VDSL esetében egyelőre különböző problémákkal kell megküzdeniük a mérnököknek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09