A holland internetpiac kettéosztása rosszul jönne a UPC-nek

MTI Sajtóadatbank, 2001. március 22. 09:32
A hollandiai székhelyű kábelhálózati szolgáltató, a Magyarországon is jelen lévő United Pan-Europe Communications NV (UPC) részvényei rekordmélységbe süllyedtek szerdán, miután a holland szabályozó hatóságok azt közölték: lehetséges, hogy kettéosztják az internetpiacot.
A hatóságok által közzétett vélekedés ahhoz vezethet, hogy a UPC kábelhálózata megnyílik más internetszolgáltatók előtt is. A bejelentésre a cég részvényei szerdán 14 százalékot estek, 8 eurós rekordmélységbe.

A holland távközlési piac szabályozója, az OPTA és a holland versenyhivatal azt közölte, hogy az internet-hozzáférés piacát két különálló piacra oszthatják: az egyik a nagy sebességű széles sávé lesz - s a dokumentum meghatározása szerint idetartozna a kábelalapú internet-hozzáférés, továbbá az ADSL -, a másik pedig a keskenysávú hozzáférés piaca lenne.

A UPC Chello nevű leányvállalata - amely a holland szélessávú hálózat mintegy 95 százalékát birtokolja - ezzel arra kényszerülne, hogy hálózatát megnyissa versenytársai előtt.

A hatósági véleményt egyelőre széles körű társadalmi vitára bocsátják, majd a parlament elé kerül, amely egyébként éppen maga kardoskodik a kábelhálózatok megnyitása mellett. A végső dokumentum néhány hónap múlva készül el.

Elemzők szerint, ha a tervezet által vázoltakat végrehajtják, akkor a UPC-nek nem lesz lehetősége, hogy eddigi beruházásait visszanyerje. A tervezet tehát a Chellónak nem jó hír, a UPC számára viszont hosszú távon mégiscsak jó lehet, mert akkor megoszthatja más szolgáltatókkal a hatalmas hálózatkorszerűsítési költségeket.

A UPC ügyfélkörét tekintve Európa legnagyobb kábelszolgáltatója, amelyet 51 százalékban a UnitedGlobalCom birtokol. A Microsoftnak 8 százalékos részesedése van a UPC-ben.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50