Hírközlési törvény, ellenzéki észrevételek

Kerekes Pál, 2001. március 29. 06:37
Az informatikai korszakváltás első lépésének nevezte a hírközlési törvény beterjesztését Stumpf István kancelláriaminiszter. Expozéjában a politikus kiemelte, hogy az új szabályozás célja a polgárok életminőségének a javítása. Az előterjesztés a távközlés, a postai tevékenység, a műsorszórás és a műsorelosztás szabályait, a hírközlési piac működési elveit és kereteit határozza meg.
A vitában felszólaló ellenzéki képviselők elsősorban a mobilszolgáltatásokra vonatkozó szabályozást hiányolták, valamint továbbra is kifogásolták, hogy a törvény nem infrastruktúra alapú, hanem szolgáltatás alapú versenyben gondolkodik. Ennek következményeképpen az érdekképviseletek - összhangban az ágazat döntéshozóival - félnek a piacra gyorsan belépő, majd a kellő haszon megszerzése után onnan ugyanolyan gyorsasággal távozó cégektől.

Magyar Bálint (SZDSZ) - több észrevétele mellett - hibásnak minősítette azt a koncepciót, amely szerint a nemzetbiztonsági szolgálatok térítésmentesen vehetik igénybe a hálózatokat, ha megfelelő felhatalmazásokkal rendelkeznek. A képviselő úgy gondolja, ez a szabályozás az érintett szervezeteket túlbuzgóságra, megfontolás nélküli titkos szolgálati megfigyelésre ösztönzi.

A teljes számhordozhatóság elérését is szorgalmazta a törvényjavaslat kapcsán a volt miniszter: kifejtette, hogy a telefonszám ma már személyi vagyontárgy, egyben marketingérték is, tehát jogszabályi védelme nagyon is indokolt.

Gémesi György (MDF) hangsúlyozta: a törvény nyomán a telekommunikációs árakat a szolgáltatók költségalapon kell meghatározzák, így a fogyasztók hajlandóak lesznek elfogadni egy versenyalapú árképzést is bizonyos területeken. Mindezek ellenőrzéséhez egy erős hatóság jelenléte szükséges.

A jövőbeni árak alakulásáról egyébként maga az előterjesztő miniszter is óvatosan fogalmazott, mindenkit óvott a túlzott várakozásoktól. Meglátása szerint a nemzetközi és helyi távhívásban jelentős árzuhanásra lehet számítani, az internetezés ára is lefelé módosul, de a helyi piacon lassabb lesz a verseny kibontakozása és ezzel az árcsökkenés is.

A törvény általános vitája három hét múlva folytatódik. Az ellenzéki pártok számos új javaslatot készítenek elő.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50