Mitsubishi, NEC: hamarosan újra üzemelnek a megsérült gyárak

Tóth Kristóf, 2001. április 1. 18:22
Március 24-én egy 6,4-es erősségű földrengés rázta meg Hiroshima déli részét. A rengés komoly károkat okozott a Mitsubishi Electric system-on-chip, és a NEC DRAM gyáraiban. A gyáregységek termelése a napokban fog helyreállni.
Március 24-én egy 6,4-es erősségű földrengés rázta meg Hiroshima déli részét. A rengés komoly károkat okozott a Mitsubishi Electric system-on-chip, és a NEC DRAM gyáraiban. A gyáregységek termelése a napokban fog helyreállni.

A Március 24-ei Hiroshima környékén észlelt földrengés után az elsődleges vizsgálatok nem állapítottak meg komolyabb sérülést a két cég gyáraiban. Mint később azonban kiderült, mind a Mitsubishi Electric system-on-chip (rendszer as chipen) chipeket gyártó üzeme, mind a NEC DRAM gyára komoly sérüléseket szenvedett, ezért mindkét üzemben leállt a gyártás.

Március 29-én a Mitsubishi vezetősége arról tájékoztatta a sajtót, hogy a cég szakemberei még mindig szakadatlanul dolgoznak a termelés helyreállításáért Shikiku-szigeten lévő Saijo Mitsubishi Electric gyárban, mintegy 30 km-re délre a földrengés epicentrumától. A március 29-ei Mitsubishi sajtóközlemény szerint az üzemben még legalább 10 napig nem indul újra a termelés. A társaság közleménye szerint a közelben lévő öt másik Mitsubishi gyár sértetlen maradt a rengést követően.

A másik gyár, amelyet megrongált a földrengés, a NEC 128 MBites DRAM chipgyára volt. A gyár a közelmúltban még csak 50%-os kapacitással üzemelt, de a társaság 10 napon belül tervezi a teljes kapacitású gyártás újraindítását. A gyáregység, amely 288 MBites Rambus DRAM chipeket is gyárt, normális esetben 35000 8 colos szilíciumostyát állít elő havonta.

A földrengést követően egyik gyárban sem találtak strukturális sérülést, de a gyártósorok esetleges megrongálódását sem tagadni, sem alátámasztani nem tudták a cégek. A NEC a teljes kapacitású gyártás visszaállításáig megnövelte a termelési ütemet több más gyáraiban, hogy ne jöjjön létre hiány a memóriákból.

A közelmúltban tapasztalt földrengés következtében leállt DRAM-gyártás az elemzők szerint túl jelentéktelen volt ahhoz, hogy áremelkedést okozzon a memóriák piacán. 1999. szeptemberében 7,6-os erősségű földrengés sújtotta Tajvant, akkor a DRAM kereslet-kínálat egyensúlyban volt, de az árak az egekbe szöktek a gyárak leállásakor. "Megnyomták a pánik gombot, és a beszállítók ezt maximálisan kihasználták" - mondta BrianMatas, az IC Insights elemzője. Az árak azonban akkor is viszonylag gyorsan visszaestek korábbi szintjükre.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50