Kiszorul az Intel a PC szabványok megalkotásából?

Tóth Kristóf, 2001. április 1. 20:49
A Microsoft szoftvercég lévén eredetileg nem gyártott hardvereszközöket. Az óriáscég újabban azonban egyre több hardveregységgel és hardverszabvánnyal jelenik meg, és úgy tűnik, kezdi átvenni a PC-ipar irányítását az Inteltől.
A Microsoft nem gyárt hardveregységeket, ez teljesen köztudott és nyilvánvaló. Csak a példa kedvéért a szoftvercég nem gyártja és nem is fogja gyártani az Xboxot, de a Stingert és a Tablet PC-t sem. Ennek ellenére, és egyes szakértők szerint éppen ezen van a hangsúly, a szoftvercég kifejlesztette ezeket az eszközöket, és még sok más, hasonló egységet is a billentyűzetektől az egerekig.

Az elemzők szerint hiába nem gyárt a Microsoft hardvereszközöket, mégis egyre több ilyen egység kifejlesztését és szabványosítását a redmondi társaság vezeti. Innentől kezdve a Microsoft hatalma a PC-iparban szinte korlátlan, mivel a gyártók azokat az eszközöket fogják gyártani, amit a Microsoft megtervezett, a kész eszközökön pedig Microsoft szoftverek futnak majd.

A Microsoft korábbi, stratégiai partnerei, mint amilyen a PC-ipart többé-kevésbé uraló Intel is volt a közelmúltig, közösen alakították az iparág jövőjét. A Microsoft azonban egyre inkább saját kezébe veszi az irányítást, és a többi társaságok lassan már csak egyszerű beszállítók lesznek a társfejlesztőkből.

Az eredeti terv, amely szerint például a Microsoft új üdvöskéje, az ősszel megjelenő Xbox játékkonzol AMD Athlon processzort tartalmazott volna, a szakértők szerint egyértelmű jele annak, hogy a Microsoft-Intel közötti egyébként sem túl jó partnerkapcsolat merre tart. Bár az Intel később valahogyan el tudta érni, hogy a Microsoft játékkonzolja mégse AMD processzorra épüljön, mindez nagyon sokba kerülhetett az Intelnek. Az Intel nem tudott a kezdetektől fogja együttműködni a Microsfttal az Xbox kifejlesztése során, hanem csak egy későn érkezett beszállító lett belőle egy kész Microsoft hardvertervhez.

A Microsoft új Tablet PC-je, ha ez lehetséges, még rosszabb eset az Intel számára. A tavaly ősszel bemutatott Tablet PC prototípus Transmeta Crusoe mikroprocesszoron alapult, és már a Windows XP kódjában is fellelhetők a Crusoe optimalizációk. Ráadásul egyébként sem nehéz észrevenni, hogy a Microsoft és a Transmeta szoros együttműködésben áll a Tablet PC kapcsán, az Intelről eközben pedig egy szó sem hangzik el.

A Transmeta chip az apró eszközökön kívül már bebizonyította azt is, hogy akár internet-szerverekben is megállja helyét, így még az is elképzelhető, hogy a Microsoft a jövőben más szegmensben is megjelenik Crusoe-alapú egységével, ami az Intel legrosszabb rémálmát váltaná valóra.

Lehet azonban az is, hogy csak a második legrosszabbat, mivel a Microsoft újabban az AMD-vel is egyre szorosabb kapcsolatban áll. Az Intel kihagyása a Tablet PC projektből azért is meglepő, mert a Tablet PC nem egy egyszerű eszköz lesz, hanem a jövő évtized PC-szabványa, legalábbis a Microsoft reményei szerint.

Lehet, hogy mindez csak spekuláció a szakemberek és elemzők részéről, de az Intel-Microsoft közötti megromlott viszonyról szóló híreket támasztja alá az a tény is, hogy a két társaság korábban olyan fejlesztési irányvonalat ismertetett a PC2001 Design Giude-ban, amelyben egyetlen egy közösen fejlesztett eszköz vagy technológia sincsen, ami pedig a korábbi évekre abszolút nem volt jellemző.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05