Olaszország: elfogták az első hazai vírusgyártót

MTI Sajtóadatbank, 2001. április 4. 08:40
Olaszországban először került rendőrkézre olyan hacker, aki maga gyártott hazai számítógépes vírust.
Az olasz hírközlő eszközök keddi jelentése szerint a pénzügyőrség őrizetbe vett egy olasz hackert. A harminc év körüli bolognai programozó - aki "Kryvog" álnéven volt ismert a világhálón - az "I love you" hírhedt vírusnak egy talján változatát hívta életre, megfertőzve általa az otthoni komputerrendszereket.

A "Vierika" nevű vírus két lépésben fejtette ki pusztító hatását. Csaliként a programozó egy orosz lány fotóját használta, amelyet egy külön weboldalon helyezett el. A gyanútlan szörfözőt egy e-mail invitálta erre a helyre, azaz a vírus "egyik fele" maga vezette oda automatikusan az áldozatot. Ott pedig a vírus "másik fele" beteljesítette a végzetet: megbénította az illető gépének biztonsági programjait, leolvasta a bizalmas adatokat, és oly mértékben szaporította önmagát, hogy csurig töltötte a tőrbe csalt internetező gépének összes rendelkezésre álló memóriáját. Ráadásul elküldette magát az összes betáplált címre.

Az olasz rendőrség egy másik kalózra is vadászik, aki a Sorrento környéki tengerpart körzetében zavarta meg a cégek, szállodák és magánirodák rendszereit. Az ismeretlen a "Trojan horse" (trójai faló) nevű vírust vetette be, amelyet az informatikai hírszerzésben használnak előszeretettel.

Egy másik számítógépes vírus azonban éppen a hatóságoknak nyújtott segítséget egy perverz férfi lebuktatásában. Egy római tisztviselő interneten ismerkedett kiskorú lányokkal. Egyszer egy "trójai faló" bejutott gépébe, lerobbantva az egész rendszert. Az illető számítógépes szakembert volt kénytelen hívni, aki "fertőtlenítette" a gépét, ügyesen megmentve minden fájlt. A szerelő azonban csak úgy kíváncsiságból belenézett ügyfelének néhány személyes "aktájába", ahol kiskorú lányok fotóit találta. Értesítette a rendőrséget, amely figyelni kezdte a tisztviselőt, ellenőrzése alatt tartva on-line kapcsolatait, lehallgatva telefonjait. A hatóságok követték az illetőt, aki megismerkedett és találkozott egy fiatal lánnyal. Az erdőbe vitte kocsikázni, majd erőszakoskodni próbált vele. A rendőrök ekkor érték tetten.

Kulcsszavak: security vírus hacker jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50