Ukrán mobilprivatizáció

MTI Sajtóadatbank, 2001. április 5. 07:36
Eladják a legnagyobb ukrán mobiltelefon-szolgáltató, a Ukrainian Mobile Communications (UMC) állami tulajdonban lévő 51 százalékát - közölte szerdán a kormánydöntést ismertetve az ukrán gazdasági miniszter. Vaszil Rohovij szerint az induló ár 200 millió dollár körül lesz.
Az UMC-t 1992-ben hozta létre az állami Ukrtelekom távközlési monopólium a Deutsche Telekommal, a Tele Danmark dán szolgáltatóval és a holland KPN csoporttal közösen; a külföldi befektetőknek jelenleg egyenként 16,3 százaléka van az ukrán cégben. A miniszter szerint a kormány a bevétel egy részét az Ukrtelekom fejlesztésére akarja felhasználni a cég ez év végére tervezett részleges privatizációja előtt. Az ukrán kormány novemberben vagy decemberben nyilvános tenderen akarja értékesíteni az Ukrtelekom 37 százalékát, 600 millió dollár körüli bevételt remélve ettől a tranzakciótól.

Rohovij szerint a kormány ebből a bevételből is 30 százalékot az Ukrtelekom korszerűsítésére és pénzügyi helyzetének megerősítésére akar fordítani. Kormányzati illetékesek szerint az UMC-ben lévő állami részesedést először a jelenlegi külföldi befektetőknek fogják felajánlani megvételre.

A Deutsche Telekom és a Tele Danmark már maga is jelezte, hogy növelni kívánja részesedését az ukrán mobilcégben, de az adósságokkal küszködő holland KPN a múlt hónapban azt közölte, hogy meglévő 16,3 százalékos érdekeltségét is el akarja adni egyéb, nem létfontosságú befektetésekkel együtt. Ez vonatkozik a magyarországi érdekeltségekre is: a KPN március végén bejelentette, hogy tárgyal 44,7 százalékos Pannon GSM-részesedése eladásáról, és kezdeményezte a PanTelben lévő 75,2 százalékának eladását is. A holland cég legkevesebb 5 milliárd eurót akar szerezni a részesedések értékesítéséből adósságai csökkentése végett.

Az UMC saját várakozása szerint az idén 30 százalékkal megfejeli tavalyi, 18,1 millió dolláros éves nettó eredményét.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05