Az Intel adatkódolást helyez el laptopjai és szerverei hálózati kártyáiban

Tóth Kristóf, 2001. április 10. 22:09
Az Intel ezen a héten mutatja be három új hálózati kártyáját, ami a hálózati szakembereket segítheti abban, hogy a hálózat sebességének csökkenése nélkül emeljék az adatforgalom biztonságát mind a helyi hálók, mind a WAN-ok esetében.
Az RSA bemutatón két laptopokhoz készült network adapter, valamint egy, a szerverekhez való hálózati interface kerül bemutatásra, amelyek segítségével a vállalatok biztonságosan továbbíthatják bizalmas adataikat, és amely segít az elektronikus lopások és támadások kockázatának csökkentésében. A LAN adapterek az Intel azon hálózati kártya sorozatának a legfrissebb tagjai, amelyekben beágyazott biztonsági kódolást végző processzor van, ugyanis a cég már tavaly szeptemberben kiadott egy egyportos 10/100 Mbit/sec kártyát asztali számítógépekhez, amiben ilyen chip van. Ezeket az eszközöket a Windows 98-al, NT-vel és 2000-el kiadott IP Security (IPSec) lehetőséggel való együttműködésre tervezték.

Az Intel Pro/100 S dual-port Fast Ethernet Adapter integrált IPSec kódolást végző co-processzorral van ellátva, ami átveszi a CPU-tól a kódolási feladatokat, gyorsítva ezzel a helyi hálózatokon keresztül történő kódolt adattovábítást. A másik két eszköz, az Intel Pro/100 S Mobile Adapter és a Pro/100 S, amely egy 56 Kbit/sec sebességü modemmel is egybe van építve, szintén tartalmazza az említett co-processzort.

Az IPSec segítségével 168 bites, Triple-DES adatforgalmat bonyolíthatunk le mind helyi, mind nagykiterjedésű hálózatokon, amely akár 90 százalékkal is csökkentheti az átmenő forgalmat, ugyanis a kódolási ill. dekódolási eljárás nagyon leterhelheti az egyes csomópontok CPU-jait. Az Intel hálózati részlegének általános vezetője elmondta, hogy a kódolás és dekódolás hálózati kártyán történő elvégzésével úgy tehető az adattovábbítás biztonságosabbá, hogy közben a hálózat sebessége nem csökken jelentősen.

Az ING Variable Annuities, egy westchesteri vállalat, a webszervereit Philadelphiában működteti, de a Sybase adatbázis-szervereit nem akarja elmozdítani a westchesteri adatközpontból. A vezetés egyik tagja elmondta, hogy ők nagy lehetőséget látnak abban, hogy a webszerverek és az adatbázisszerverek közé, amelyek egyébként egy T1 vonallal vannak összekapcsolva, kódolást iktassanak be, és elgondolkodnak azon, hogy a hálókártyára integrált kódolási eljárást válasszák.

A dual-port server-kártya ára jelenleg $299, a Type II és Type III laptop adaptereké pedig $164 és $264, és mindhárom már kapható is.

Kulcsszavak: Intel hálózat security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05