Reálisan az e-businessről

Fekete Gizella, 2001. április 13. 11:53
Az IQSoft Rt.-nek április 12-ei, az e-business csodaszer voltára választ kereső konferenciájának 250 feletti résztvevője azt jelzi, az e-világ iránt – abban saját helyét keresve – elméleti szinten széles körben érdeklődik mind az üzleti, mind a közéleti, illetve közhivatali szféra, a gyakorlat oldalán azonban már mindannyian óvatosabbak.
A kételyeket, de ezzel együtt a csodavárás eufóriáját is eloszlatni hivatott konferencia bevezető előadásában dr. Dömölki Bálint, az IQSoft elnöke – rövid történeti áttekintést követően – az elektronikus üzletvitel realitásait és lehetőségeit boncolgatva az e-business különleges szerepére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, egyrészt a globalizációt jelentősen felgyorsító, annak mintegy előfeltételeként, de egyben következményeként is aposztrofálható jelenségről van szó, amit csodaszernek semmiképp, csupán kikerülhetetlen jelenségnek kell tekinteni. Szavait a GartnerGroup jelentéseivel támasztotta alá, amely szerint a világon lévő cégek közül a legnagyobb 2000 mintegy fele e-business alapokon működik majd 2006-2008-ra. Ezt követően azonban ez a kifejezés elveszti jelentőségét, s marad – infrastruktúrává váló e-alapokon – a business.

Az egész napos konferencia előadói közül Kovácsa András műszaki igazgatóhelyettes az e-business infrastruktúra anatómiáját fejtegetve arra hívta fel a hallgatóság figyelmét, hogy az internet nem változtat meg mindent – például a vállalati működés alapértékeit és szabályait sem –, s nem kell minden iparágban forradalmi változásra számítani. Az érintettek elsősorban a pénzügyi szolgáltatások, az egészségügy, az oktatás, a kormányzat és a szórakoztatóipar, amelyek számára az IQSoft szinte teljes e-business infrastruktúra-palettát – többek között alkalmazásfejlesztést, illetve integrálást, 2B2 kommunikációt, korszerű e-development (életciklus-támogató) eszközöket – kínál. Vető István, az elektronikus üzletviteli osztály vezetője az integrált rendszerekről és a vállalatközi kapcsolatokról beszélt, míg dr. Tihanyi Péter az eProcess, vagyis az interneten keresztüli üzleti folyamatokról, dr. Maróti György pedig a portálkialakításról, s az ehhez nyújtott IQSoft infrastruktúra-támogatásról tartott előadást.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50