Frischmann: mindkét készülő törvény korszakalkotó

Kovács Attila, 2001. április 18. 13:50
Az elektronikus aláírás törvényhez benyújtott módosító indítványokról a Parlament illetékes bizottságai április 9-12 közötti üléseiken döntöttek, a hírközlési törvény általános vitájának a második fordulójára április 19-én kerül sorra. Ezzel a két fontos és jelentős törvény kodifikálása döntő szakaszához érkezett. Frischmann Gábor, a HÍF elnöke szerint az elektronikus aláírással kapcsolatban a HÍF-nek két vonalon van fontos szerepe.
Az infokommunikációs piacot megnyitó, az elektronikus kereskedelmet katalizáló, az elektronikus ügyintézés lehetőségét megteremtő törvények új feladatokat rónak a Hírközlési Főfelügyeletre. Az elektronikus aláírások hitelesítésének várható mechanizmusáról, a HÍF ezzel kapcsolatban várható új feladatairól, valamint arról beszélt Frischmann Gábor elnök a hatóság április 18-án tartott sajtótájékoztatóján, hogy a másik készülő törvény, az EHT hogyan képviseli a felhasználók szempontjait.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az elektronikus aláírással kapcsolatban a HÍF-nek két vonalon van fontos szerepe. Egyrészt a hitelesítés-szolgáltatóknak az “életpályáját” a törvényjavaslat szerint végig kell kísérnie. A hitelesítés-szolgáltatók nyilvántartásba vételétől kezdve, a nyilvántartásba vett szolgáltatók közszámlára való közzétételén át, az ellenőrzésen - szükség szerint a szankcionáláson - keresztül, egészen esetleges szolgáltatás beszüntetésekig, mindenütt meghatározza a törvényjavaslat a hírközlési hatóság szerepét. A másik terület, ahol a HÍF-nek szerepe van: az elektronikus aláírás terméktanúsító szervezetek nyilvántartásba vétele, a tanúsító szervezetek kijelölése illetve akkreditálása után, illetve a tanúsított termékek nyilvántartása és nyilvánosságra hozatala.

Az elnök szerint az EHT, amely nagyon helyesen a piaci viszonyokat határozza meg, megteremti a piaci szereplőknek a felhasználókkal, a másik piaci szereplőkkel, illetve az államigazgatással való kapcsolatát. A HÍF mindkét törvényt támogatja, elismerve azt is, hogy a módosító indítványok még további jobbítást fognak a két alaptörvényben tenni.

Hírek szerint az elektronikus aláírásról szóló törvény újabb parlamenti tárgyalási fordulóját várhatóan május 3-án tartják meg.

Kulcsszavak: e-signo EHT HÍF jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09