Az FBI elkapott két orosz hackert

Tóth Kristóf, 2001. április 24. 21:53
Amerikai szövetségi ügyészek azzal gyanúsítanak két orosz fiatalembert, hogy azok több banki hálózatba, internetes szolgáltatóhoz, valamint egyéb nagyvállalathoz törtek be az elmúlt időkben.
A 20 éves Alekszej Ivanovot, valamint a 25 éves Vaszilij Gorskovot összeesküvéssel, csalással, valamint több más számítógépes bűncselekménnyel vádolják. A két hacker a közelmúltban számos e-commerce szolgáltatást nyújtó céghez tört be, ahonnan különböző banki adatokat és bankkártya információkat loptak el, majd ezek után ahelyett, hogy meghúzódtak volna, inkább "szaktanácsadóként" jelentkeztek az aktuális cégeknél.

"Miután betörtek egy számítógépes rendszerbe, és mindenféle számukra hasznos információt elloptak onnan, felvették a kapcsolatot az adott rendszer adminisztrátorával, akinek felajánlották, hogy bizonyos pénzösszeg fejében különböző információkkal szolgálnak neki a rábízott rendszer biztonsági réseit illetően." - mondta Stephen Schroeder, washingtoni ügyész.

A két orosz számítógépes bűnöző áldozatai között szerepelt a Seattle-i és San Diego-i képviseletekkel rendelkező Speakeasy.net internetszolgáltató cég, valamint a dél-koreai Nara Bank Los Angeles-i kirendeltsége. Schroeder elmondta, hogy a két orosz hackernek a Western Union cégtől sikerült 15700 darab bankkártya-információit is ellopnia. Az ügyben nyomozó szakértők szerint a két fiatalember egy olyan website létrehozását is tervbe vette, melyek segítségével a tudatlan internetezők bankkártya adatait is megszerezhették volna, azonban ezen tervük végrehajtására szerencsére már nem maradt idejük, ugyanis lefülelték őket.

A most letartóztatott két orosz bűnöző esete is alátámasztja az FBI idén márciusban közölt felhívását, melyben a hivatal felhívta a rendszeradminisztrátorok figyelmét arra a veszélyre, melyet az egyre nagyobb tudással és egyre profibb eszközökkel rendelkező orosz és ukrán számítógépes bűnözők jelentenek. Az FBI akkoriban kiadott közleményében az is szerepelt, hogy az elmúlt időkben az Egyesült Államok húsz államában negyven nagyobb cég számítógépes rendszerébe törtek be különböző orosz, illetve ukrán hacker-csoportok.

Gorskov jelenleg óvadék megnevezése nélkül egy Seattle-i börtönben ül, és várja a május 29-én kezdődő tárgyalást, Ivanov pedig jelenleg Connecticutban van vizsgálati fogságban.

Kulcsszavak: jog hacker security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09