Az első The Bat-en terjedő e-mail-vírus

FeriMesz , 2001. április 24. 22:19
A Kaspersky Lab, az antivírus-szoftverek specialistája közzétette: megjelent az első olyan vírus az interneten, amely a The Bat levelezőprogramon keresztül terjed. A The Bat-felhasználóknak azonban nem kell nagy veszélyektől tartaniuk, mert a levelezőprogram tartalmaz hatásos víruselhárító mechanizmusokat.
A Stator akkor aktiválódik, ha elindítunk egy magát JPG-nek álcázó PIF-formátumú mellékletfájlt (pl. photo1.jpg.pif). Ekkor a vírus megkezdi szaporodását, vagyis a címjegyzékben található összes címre elküldi magát. Az e-mail szövege azonban oroszul, cirill betűkkel íródott, így talán nem jelent széles körben veszélyt.

A The Bat már 1.44-es verziója óta rendelkezik vírusok és férgek elleni védekező mechanizmusokkal. Ha közvetlenül futtatni akarnánk egy veszélyesnek tűnő csatolt fájlt, a The Bat rákérdez, valóban ezt kívánjuk-e tenni. Az 1.47-es frissítés óta a levelezőrendszer gyanúsként kezeli a .pif kiterjesztésű fájlokat is.

A Kaspersky Lab sajtóreferense szerint a Stator felbukkanása egyszerűen megmagyarázható a The Bat egyre növekvő népszerűségével. "Minél népszerűbb, annál inkább válik a vírusok célpontjává."

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09