Technológiai hátrányba kerülhet az AMD

Tóth Kristóf, 2001. április 29. 20:48
Bár az Advanced Micro Devices (AMD) mérnökei továbbra is megfeszített ütemben dolgoznak az újfajta gyártási eljárások és technológiák kidolgozásán, az elemzők szerint a cég technológiai lemaradása komoly előnyt jelenthet a konkurens Intelnek.
Az AMD örökös ellensége, az Intel jelentős előnyt kovácsolhat az AMD 300 mm-es chipalapanyagok bevezetését illető késlekedéséből, mondják a szakértők. Az új, 300 mm-es szilíciumostyák mintegy 30%-kal olcsóbb chipgyártást tesznek majd lehetővé, mint a jelenlegi 200 mm-es változatok.

Jelen pillanatban még egyetlen cég sem gyárt chipeket 300 mm-es alapanyagból, de a társaságok tisztában vannak az új technológia jelentőségével, és az annak minél korábbi bevezetéséből származó többlethaszonnal. Bár az AMD mindent megtesz a technológia gyors bevezetéséért, a fejlesztések állása szerint az Intelnek mindez sokkal korábban fog sikerülni. Az AMD, amely a múlt folyamán mindig az Intelnél alacsonyabb áraival hódított, könnyen olyan helyzetbe kerülhet, amelyben a drágább előállítás miatt kénytelen lesz processzorait az Intelnél drágábban adni.

"Az Intel lesz az a cég, amely a legolcsóbban tud majd processzorokat gyártani, ami nagyobb hasznot jelent, valamint óriási előnyt az árháborúban" - mondta Ashok Kumar, a Menlo Park, kaliforniai U.S. Bancorp Piper Jaffray elemzője. Annak ellenére, hogy az AMD be kívánja vezetni az új technológiát, a 300 mm-es gyárak üzembe helyezésének időpontja egyelőre a teljes bizonytalanság homályába merül.

Mind az Intel, mind az AMD a lehető leghamarabb be kívánja vezetni a 130 nm-es gyártástechnológiát, amely a jelenlegi 180 nm-est fogja leváltani, és többek között szintén az olcsóbb előállítás miatt lesz fontos a cégeknek. Az Intel azonban a 300 mm-es alapanyagokat, és az új, 130 nm-es csíkszélességű gyártási eljárást együtt fogja alkalmazni, ami nehezen behozható előnyt jelent.

Az Intel az adódó óriási lehetőséget semmiképpen sem fogja elszalasztani, és az AMD könnyen kellemetlen helyzetbe kerülhet. Kumar szerint az Intelnek nagyságrendileg 12 hónap előnye van a 300 mm-es technológiát illetően. Todd Kort, a stamfordi Gartner elemzője úgy látja, az AMD jelenlegi árelőnye elég lesz ahhoz, hogy a cég átvészelje a késésből adódó egyéves periódust, de egyetért abban, hogy az AMD helyzete veszélyben van. "A jövőben az a furcsa helyzet állhat elő, hogy az AMD lesz hátrányban az árakat illetően, nem pedig az Intel." – írja az idg.net.

Kulcsszavak: +céginfo AMD Intel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05