Konferencia az elektronikus közigazgatásról

Kerekes Pál, 2001. május 3. 17:28
A digitális aláírás bevezetésének jegyében kezdődött meg Székesfehérvárott az a nemzetközi tanácskozás, amely az e-government hazai lehetőségeinek feltérképezését tűzte ki céljául.
A konferencia fővédnöke, Dávid Ibolya igazságügy-miniszter, bevezető előadásában kijelentette: az e-szignó bevezetése, elterjesztése teljesen új dimenziókat nyithat meg a gazdasági élet és a közszféra szereplői számára. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a hagyományos „kék tollas” aláírás mellett kell még sokáig együtt kell élnie az elektronikus szignalizációnak. A politikus úgy fogalmazott: ha sikerül az embereknek új alkotási teret, kedvet és lehetőségeket teremteni, akkor már az elektronikus aláírás bevezetésével célunkat elértük.

Az igazságügy-minisztert követően Stefanos Gouvras, az EU Információs Társadalom Főigazgatóságának vezető munkatársa tartott prezentációt, bemutatva az eEuropa projektet. Előadásában felvillantotta azokat a lehetőségeket, amelyekhez már most, illetve később, a csatlakozás után Magyarország is kapcsolódhat. A főhivatalnok kifejtette, hogy a 2010-es évre jósolt közös európai kormányzat – a tervek szerint – alapvetően online, tehát papírmentes szervezet lesz.

A főszponzorok részéről Konkoly Tege Szabolcs, az ICON üzletág-igazgatója foglalta össze a digitális aláírás bevezetésével járó technikai problémákat. Leszögezte, cégüknél nem is e-szignóról beszélnek, inkább a PKI (Public Key Infrastructure – Nyilvános Kulcsú Infrastruktúra) fogalmát használják. Véleménye szerint a digitális közhitelesség sikere a kulcsalkalmazásokon és azok pontos megtervezésén múlik. Az informatikai vállalkozásoknak – ha a hitelesítési piacra be kívánnak lépni – pontosan tisztázniuk kell, milyen hozzáadott értékeket és pluszszolgáltatásokat tudnak nyújtani a közigazgatás vagy az üzleti szektor felől érkező majdani megrendelőknek.

A konferenciára közel kétszázan regisztráltatták magukat. A kétnapos rendezvényen harmincnál több előadást és prezentációt tartanak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50