Nemzetközi konferencia az e-szignóról – Dávid Ibolya

MTI Sajtóadatbank, 2001. május 4. 07:02
Az elektronikus aláírást szabályozó törvény megalkotása az új gazdaság és az elektronikus kormányzat kialakítása felé vezető út egyik legfontosabb mérföldköve – hangsúlyozta Dávid Ibolya igazságügy-miniszter az e-szignóról rendezett kétnapos konferencia megnyitóján csütörtökön.
A Prím informatikai szakkiadó és az Expont Kft. által rendezett eszmecsere aktualitását az adta, hogy várhatóan már az Országgyűlés következő plenáris ülése elé kerül az e-szignóval kapcsolatos törvényjavaslat.

Az önkormányzatok, minisztériumok, valamint a szakma hazai és külföldi képviselőinek részvételével zajló tanácskozáson elhangzott: a jogszabály elfogadásával Magyarországnak az informatikában élenjáró országokkal szinte egyidejűleg lesz törvénye az elektronikus aláírásról, ami egyebek között lehetővé teszi az úgynevezett egymonitoros, időkímélő ügyintézést is.

Dávid Ibolya felhívta a figyelmet, hogy az Európai Unió ajánlásai 2001 végét jelölik meg a törvényi szabályozás határidejéül.

– Az elektronikus aláírást szabályozó törvénynek nemcsak a megalkotása, hanem az érvényre juttatása is rendkívül fontos, s a jogszabályok betartása, betartatása lesz a szignó törvény igazi próbája – mondta az igazságügyi tárca vezetője.

Hangsúlyozta: a javaslat szerint a jogszabály csak a végrehajtási rendelet megjelenését követő 60. nappal lép hatályba, ami az átlagoshoz képest hosszú idő ugyan, de akceptálható, mivel a törvény ténylegesen nem kötelességeket, hanem lehetőségeket jelent.

Az igazságügy-miniszter szólt arról is: a jövendő szabályozás szerint jogilag értelmezhetőnek csak a minősített elektronikus aláírás számít majd. A hitelesítést pedig minősített hitelesítésszolgáltató végezheti.

Annak működését pontosan meghatározott kritériumok alapján a hírközlési felügyelet engedélyezi, amely szakmailag is ellenőrzi a tevékenységét. Azt, hogy ezt a munkát ki, vagy kik végzik majd, még nem tudni – tette hozzá.

A digitális közhitelesség bevezetésére költségvetési átcsoportosításokkal, pénzügyi ésszerűsítéssel, a pályázatokon való részvétellel meg lehet teremteni a forrásokat – hangsúlyozta.

A konferencián előadások hangzanak el az e-szignó szabályozásának nemzetközi tapasztalatairól, a kormányzati portál kialakításával kapcsolatos elképzelésekről, valamint arról, hogy az önkormányzatok milyen európai uniós forrásokat használhatnak fel informatikai fejlesztéseikhez.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50