Hurrá, (mindjárt) nyaralunk!

Valódi utazást virtuális irodából

Békési Ildikó, 2001. május 12. 09:29
Itt a május, és a megfontolt utazók fejében már felmerül a nyaralás gondolata. (A rövid távra tervezők memorizálják a „last minute" lelőhelyeket!) Minket is a gondos előrelátás és a jó öreg szolgáltatói szemlélet vett rá a hazai utazási portálok tanulmányozására.
Előrevetítve: a négy portál áttekintése során természetesen elsősorban a célszerűségi szempontokat helyeztük előtérbe. Nem vonatkoztathatunk el azonban a vizuális megjelenítéstől, és a design mind a négy esetben kívánnivalókat hagy maga után mind a meghatározó grafikai elemek, mind a komplex megjelenítés szempontjából, így „ötcsillagos" értékelés nem született.

A másik fontos dolog, amit általánosságban megállapíthatunk: a site-ok erősen hangsúlyozott magazinjellege, amely esetenként öncélúnak tűnik. Célravezetőbbnek tartanánk, ha a célországokról, a szálláshelyekről és a szolgáltatásokról találnánk több információt, hiszen igazi visszatérítő erőt a jól kezelhető rendszer, a bőséges, kedvező ajánlat és nem utolsósorban a magas színvonalú szolgáltatás biztosít.

NU.hu

A legcélratörőbb utazási portál a végiglátogatottak közül: a nyitó lap közepén mindjárt a legfrissebb akciós ajánlatokkal találjuk szembe magunkat. A bal oldalon a kiemelt partnerek, alatta a gyorskereső, jobb oldalon a hírek. Még a nyitó lapról lekérdezhetjük a CNN meteorológiai adatait a világ bármely tájáról, megírhatjuk úti kalandjainkat, és összefoglalót olvashatunk a portál utazási magazinjának tartalmából. Az első menüpont alatt a partnerirodák hosszú listája található, egyelőre keresőrendszer nélkül, az utazási ajánlatok keresője viszont logikusan és jól működik. Dr.NU.hu fedőnév alatt Dr. Brassányi Pál lát el minket egészségügyi tanácsaival, a legmegszívlelendőbbet én is hangsúlyozom: akut panaszok esetén ne az interneten, hanem a sürgősségi ügyeleten kérjünk segítséget. Az Utazók Klubjában a személyünkkel kapcsolatos alapinformációk és elérhetőségek megadása után hírlevélhez, az utazási szokásainkat firtató kérdőív kitöltésével pedig utazási kedvezményekhez juthatunk. A Világ országai menüpont alatt található térkép segítségével nemcsak úti célunkat választhatjuk ki, de egy kattintással elérhetjük a vele kapcsolatos legfontosabb információkat is. Az Útmutató megtévesztő alcím, ezen az oldalon foglalhatjuk le az utakat, és ha mindezt végigböngésztük, a Fórumban a regisztráció után kritizálhatjuk a site-ot!

Értékelés: 3

Vilaglato.hu

A site-ot üzemeltetők szolgáltatásorientáltságához nem fér kétség: turisztikai információs vonaluk telefonszáma mellőzhetetlenül újra és újra felbukkan a nyitó oldal frekventált pontjain. Középen a „last minute" utakra hívják fel figyelmünket, amelyeknek korrekt, táblázatba foglalt listáját érhetjük el egy klikkeléssel a következő naptári naptól kezdődően. Az egyes ajánlatok részletes leírása könnyen elérhető, s egy körültekintő, de nem indiszkrét kérdőív kitöltése után a foglalást is elintézhetjük. Úti célunk konkrét megjelölését követően két lépésben megkaphatjuk az ajánlati listát, de ha a felkínált lehetőségek nem egyeznek elképzeléseinkkel, a kívánt paramétereket eljuttathatjuk az irodához, amely ezután rövidesen egyedi ajánlattal fog megkeresni. A webáruházban az utazáshoz valóban szükséges cikkeket szerezhetjük be. WAP-os helyfoglalási lehetőség áll a legelfoglaltabbak rendelkezésére, akik nemhogy az utazási irodáig, de a számítógépig sem tudnak eljutni.

Értékelés: 3

Travelport.hu

A főoldalon ránk zúdul a hírözön, kapkodva keresgéljük a szolgáltatásokat. A regisztrációnál kicsit fennakadunk, mert a kitöltendő adatlap a KSH-nak is díszére válna: olyan információkat is megkérdeznek a potenciális ügyféltől, amelyeket egy szépen alakuló párkapcsolat harmadik hónapjában hoz az ember kedvese tudomására (végzettség, pozíció, munkahelyi elérhetőségek stb.). Jól áttekinthető rendszerbe szervezve megtaláljuk a tárgyidőszak turisztikai eseményeinek összefoglalóját, hazai és nemzetközi vonatkozásban egyaránt. Az online szállásfoglalás és az utazási ajánlatok keresőjével az a gond, hogy túlságosan a potenciális utazó konkrét elképzeléseire és már megszerzett információira épít, ajánlati szinten nem vet fel lehetőségeket, ráadásul több menüpont nem is működik. Viszont hitelkártya-garanciával foglalhatunk repülőjegyet, bérelhetünk autót. Megismerkedhetünk hét biztosítótársaság ajánlatával, amelyet egy kalkulációs motor segítségével az utas konkrét terveihez igazítva ajánlanak fel, összehasonlító ár- és kondíciós táblába rendezve. Úti kellékek címszó alatt a site a teljes hazai online vásárlási arzenált felkínálja a CD-csomagküldő szolgálattól a bőröndön át az autóalkatrészig.

Értékelés: 2

Nagyutazás.hu

Rövid „dúdolgatás" után letöltődik a kissé kaotikusnak tűnő főoldal. Némi tájékozódás után rájövünk, hogy az Ulysses Internetes Utazási Magazint lapozgatjuk, a minket érdeklő utazási szolgáltatások diszkrét, pasztell tónusú háttér előtt a képernyő bal oldalán szerénykednek. Az Utazási szolgáltatások menüpont alatt keresgélhetünk a katalógusban, az alapvető paraméterek megadása után bőséges kínálat tárul elénk, a kiválasztott helyszínekről részletes, fotókkal illusztrált anyagot találunk minden árfekvésben. Online repülőjegy-megrendelés esetén egy akció keretében 3% kedvezményt adnak. Szimpatikus, hogy rövid tájékoztatóval kezdik az oldalt, csak ennek elolvasása után kínálják fel a regisztráció lehetőségét. Az Iránytű menüpont alatt a célországokról, illetve az azokon belüli régiókról, városokról találunk bővebb információt. Az Útravalóban az utazással és a hozzá kapcsolódó ügyintézéssel összefüggésben álló hasznos információkat gyűjtötték egybe. Az ajánlatkérés és a megrendelés feltétele természetesen itt is a regisztráció, ám egy már-már meglepően diszkrétnek tűnő kérdőívvel megúszhatjuk, s ezzel lehetőséget szerzünk úti élményeink publikálására a site-on keresztül, útitárskeresésre és a site kritizálására is.

Értékelés: 4

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05