A fiúk a bányában bringáznak

Lépesfalvi Zoltán, 2001. május 10. 09:02
Nyolcvan kilométeres sebességgel lefelé a lejtőn – ez a lényege a kerékpározás egyik szakágának, a downhillnek. Ez így önmagában sem unalmas dolog, és nem is veszélytelen, de azért még bele lehet tenni egy csavart.
Például azzal, hogy a versenyt egy bányába viszik, és egy kicsit spórolnak a villanyszámlán. Vagyis a pálya csak a legveszélyesebb szakaszokon van kivilágítva, a többi részén a biciklisták a lámpájukra – meg az ösztöneikre – bízhatják magukat.

A megfelelő versenyterepet egy sondershauseni sóbányában találták meg. A bányát már tíz éve nem használják eredeti céljaira, kerékpározni azonban lehet a vágatokban. A 250 kilométeres hálózatból választottak ki egy ezerötszáz méteres szakaszt, ahol száguldozhattak a kerekesek. Az útról nem volt tanácsos letérni, mert a járatok helyenként alig három méter szélesek, éppen ezért fokozottan ellenőrizték a védőfelszerelést. Csalás kizárva, abban biztosak lehettek a rendezők, hogy a kanyart nem vágják le a versenyzők, vagy ahogy az internetes tudósításban olvasható (www.extra.hu/dhpage), ehhez dinamit, de legalább csákány kellett volna.

A nagyközönség csak a szóbeli beszámolókból értesülhetett a verseny lefolyásáról, a pálya mellett ugyanis nem állhattak nézők. Sokat veszítettek, mert valószínűleg ez volt a világ egyetlen versenye, amelynek mezőnye a földfelszín alatt hétszáz méterrel rajtolt.

Kulcsszavak: website sport

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50