Kölcsönfilm a múzeumból

Lépesfalvi Zoltán, 2001. május 10. 09:00
„Ha ötösünk lesz a lottón, felvirágoztatjuk a Sportmúzeumot." Ez a bejegyzés csaknem tíz éve került a múzeum vendégkönyvébe, de még mindig aktuális: a pénzhiány miatt sportereklyék, régi fényképek kerülnek veszélybe, a kiállításokat méltatlanul szűk területen rendezik meg. Szabó Lajos igazgató és csapata azért mindig tud valami régi-újat mutatni a közönségnek. Persze kénytelen is, mert állandó kiállításra nincs lehetőségük.
Az internetes megjelenés (www.sportmuzeum.hu) már csak azért sem haszontalan, mert a látogató megismerheti a múzeum hányatott sorsát, a múlt századi első kiállítástól az első olimpiai bajnokunk, Hajós Alfréd lakásán keresztül a Népstadion területén lévő mostani helyéig. Ugyancsak felkerült az internetre egy sporttörténeti kuriózum: egy magyar nemesember 1836-ból származó levele, amelyben magyar olimpiai játékok megrendezését javasolja Széchenyi Istvánnak.

Megtudhatjuk, milyen feltételekkel kölcsönözhetők máshol be nem szerezhető filmek, köztük a magasugrás egykori világrekorderéről, Brumelről, az 1971-es szófiai birkózó-világbajnokságról, az 1965-ös lipcsei öttusa-vb-ről, vagy a több mint egyórás összefoglaló, amely a tokiói tíz aranyérem megszületésének történetét mutatja be. Emellett kölcsönözhetők vándorkiállítások, amelyek a magyar olimpiai mozgalom, illetve a magyar futball száz évét mutatják be.

A hónap műtárgyaként volt látható az oldalon egy 1875-ből származó, rézből készült gyümölcsöstál, az első magyarországi nemzetközi atlétikai verseny egyik fődíja. Abban az időben az atlétikához sorolták szinte az összes ismert sportot, így kaphatta a tálat az ökölvívásban győztes versenyző, Fittler Kamill. Több múzeumba is eljuthatunk a linkek segítségével; a lausanne-i olimpiai múzeumba nem, azt a NOB oldaláról lehet elérni, vagy közvetlenül a www.museum.olympic.org címen.

Kulcsszavak: website sport

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05