SMS-en az Isten igéje

Kollár Csaba, 2001. május 6. 18:42
Az egyházakat gyakran éri az a vád, hogy nem tartanak lépést a világ fejlődésével. E vád ellenpontjaként a közeljövőben a német hívők már SMS-ben is megkaphatják a szentbeszéd és a mise szövegét.
Az ötlet a Hannover Evangelical Youth diakónusától, Stefan Heinzétől származik. A 45 perces ceremónia szövegét összesűrítik 6 SMS-üzenetbe, melyben benne foglaltatik a köszöntés, néhány imádság, a szentbeszéd (ez az üzenet egyébként a legnépszerűbb) és a zárógondolatok is. Az üzenetekben néhány rövidítést is használnak, pl. Isten és Jézus nevének csak első betűjét írják be, hogy helyet takarítsanak meg. Eddig 1400-an iratkoztak fel a szolgáltatásra.

Heinze bízik abban, hogy így olyan embereket is meg tudnak győzni a vallás fontosságáról, akik eddig hitetlenek voltak, illetve jobban tudják aktivizálni a lusta vagy passzív hívőket, bár az igazi célcsoport a fiatalok. Számukra ugyanis néha unalmasnak tűnik a 45 perces mise, és ugyan hitből végighallgatják, de egy 20 perces „verziónak” jobban örülnének. A berlini Wolfgang Huber püspöke úgy véli, hogy SMS-ben nem lehet visszaadni a mise szakrális élményét. A püspök ugyan nem ellenzi az ötletet, de szerinte a technikai korlátok miatt sem az együtténeklés, sem az "utolsó vacsora" SMS-ben nem tudja megérinteni a hívőket.

Kulcsszavak: SMS mobilszolg +fohir

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50