Kárpát-medencei információs hálózat alakul

MTI Sajtóadatbank, 2001. május 7. 07:50
Kárpát-medencei információs irodahálózatot hoz létre Agora elnevezéssel a határon túli magyar fiatalok számára az ifjúsági és az oktatási tárca, valamint a Határon Túli Magyarok Hivatala (HTMH).
Szabó László, az Ifjúsági és Sportminisztérium helyettes államtitkára, valamint Gál András Levente, az Oktatási Minisztérium közigazgatási államtitkára közölte: a 25-25-25 millió forintos támogatással megvalósuló oktatási és kulturális szolgáltatóhálózat első négy központját májusban, illetve júniusban adják át.

Az erdélyi iroda Kolozsváron, a kárpátaljai Beregszászon, a vajdasági Szabadkán, a felvidéki pedig Pozsonyban nyílik. A tájékoztatási központok feladata az lesz, hogy a tárcáktól érkező, a magyar fiatalok számára fontos információkat - így például ösztöndíj-lehetőségeket, vagy ifjúsági és kulturális rendezvények programjait - közvetítse az érintettek felé.

Elmondták: az irodákat elsősorban Magyarországon főiskolát, vagy egyetemet végzett határon túli magyar fiatalok vezetik majd. A program a korábban megkezdett szülőföld-stratégia folytatása, melynek célja, hogy a határon túli magyar fiatalok szülőföldjükön kamatoztassák Magyarországon megszerzett tudásukat.

Az információs központok feladatai közé tartozik az is, hogy pontos és széleskörű tájékoztatást adjanak a szomszédos országokban élő magyarokról szóló úgynevezett státustörvény lehetőségeiről is. A szolgáltató irodák ugyanakkor nemcsak a magyar, hanem a többségi nemzethez tartozó fiatalok előtt is nyitva állnak majd. A tárcák tervei szerint az irodahálózatot a következő években nyolc újabb kárpát-medencei információs bázissal bővítik.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50