Az F-Secure új, e-mailen terjedő féregre figyelmeztet

, 2001. május 9. 16:00
Az F-Secure Corporation felhívja minden számítógép-felhasználó figyelmét egy új, gyorsan terjedő e-mailes féregre. A VBSWG.X-nek keresztelt, de Homepage néven is ismert, titkosított e-mailes férget 2001. május 9-én észlelték először.
A férget a VBSWG (Visual Basic Script Worm Generator) nevű víruskészítő eszközzel készítették. Hasonlóan a 2001 februárjában széles körben fertőző VBS/OnTheFly (más néven Anna Kournikova) féreghez, a terjedéshez az Outlook levelezőprogramot használja. Ez az új vírus "Homepage" tárgyú, "You've got to see this page! It's really cool ;O)" ("Ezt az oldalt látnod kell! Nagyon király ;O)") tartalmú üzeneteket küld.

Amikor a mellékletben szereplő file-t lefuttatják, a féreg elküldi magát az összes címjegyzék minden címére. Ezután a megpróbálja megnyitni négy pornográf webcím egyikét. A kód levélküldő része azonban sokkal komolyabb következményekkel jár, beleértve a levelezőszerver túlterhelését, és az áldozatul esett cég hírnevének romlását.

"Az első jelentések arra utalnak, hogy ez a féreg gyorsabban terjed, mint sok jelentős vírus a tavalyi évben. Úgy tűnik, még az Anna Kournikovánál is gyorsabb terjedésű" - kommentálta Mikko Hypponen, az F-Secure antivírus-kutatórészlegének vezetője.

Az F-Secure cég az első vírusmintához való hozzáférés után két órával, május 9-én hajnali 3 órakor megjelentette a VBSWG.X-et felismerő legfrissebb vírusadatbázisokat. Az F-Secure Corporation magyarországi képviselőjétől, a 2F 2000 Kft.-től letölthető a vírus felismeréséhez szükséges frissítés, a http://www.2f.hu/(letoltes)/letoltes/fsupdate.html címről.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50