Állami támogatást nyert a KÜRT vezette konzorcium projektje

, 2001. május 15. 11:36
A Széchenyi-terv keretében kiírt Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Program pályázatán a KÜRT Computer Rendszerház Rt. által vezetett projekt a támogatást elnyerők között szerepel. Az állami támogatás az adatbiztosítás alapkutatásait szolgálja.
Amint azt a KÜRT Rt. ez év áprilisi sajtótájékoztatóján is bejelentette, a KÜRT Computer Rendszerház Rt. az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézetével, valamint a Veszprémi Egyetem Matematikai és Számítástechnikai Tanszékével konzorciumot alakított, amelynek célja a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Programokhoz (NKFP) kapcsolódó kutatási és fejlesztési projekt elindítása volt az "Informatikai Biztonsági Technológia és Adatbiztosítás" témájában.

A projekt elsődlegesen az informatikai kockázatkezelési és adatbiztosítási rendszer alapjait hivatott megteremteni. Mivel az adatbiztosítás értékmeghatározása jelentősen eltér az egyéb vagyoni érték meghatározásától, ezért kiemelt fontosságú kutatási területnek számít az objektív informatikai értékmeghatározás módszertanának kidolgozása.

A projekt keretében kidolgozandó módszertan megteremti a homogén, egyszerű és áttekinthető informatikai infrastruktúra alapjait; ennek segítségével meg lehet tervezni azoknak az eljárásoknak a bevezetését is, amelyek garantálhatják, hogy a jövőben az informatikai infrastruktúra magasabb biztonsági szinten működhessen.

A KÜRT-nek - adatmentési tevékenységéből eredően - nagy mennyiségű, tudományosan feldolgozatlan információ van birtokában az informatikai katasztrófák bekövetkezésével és az adatvesztések okaival kapcsolatban. Ezekből az adatokból a konzorcium tagjai közösen kívánják meghatározni azokat a tényezőket, amelyek egy-egy szervezetre nézve konkrét informatikai fenyegetettségeket jelenthetnek.

Kulcsszavak: adatvédelem Kürt security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50