A Microsoft licencelési változásai Magyarországon

, 2001. május 16. 20:30
A Microsoft már két előfizetéses licenckonstrukciót és egyszerűbb frissítést biztosít a nagyvállalatok számára és megkönnyíti a géppel együtt vásárolt szoftverek elérhetőségét a kisvállalatok számára.
A Microsoft Corporation 2001. május 10-én a vállalatok számára kidolgozott licencelési megoldásaiban változásokat jelentett be. A vállalatok számára két új licenckonstrukcióval bővül a kínálat, a nagyvállalati felhasználásra az Enterprise Agreement Előfizetés, míg a középvállalatok számára az Open Előfizetés licenc konstrukció.

A számítógéppel együtt forgalmazott szoftverek (OEM) forgalmazási feltételeiben történt változások a vállalkozások számára teszik egyszerűbbé Microsoft szoftverek beszerzését. A vállalati licencelési konstrukciókban az eddigi különböző frissítési licenceket az új Software Assurance licenc váltja fel. A nagyvállalati körben népszerű Enterprise Agreement licenc nagyobb vállalati felhasználói kör számára válik elérhetővé azáltal, hogy a korábbi 500 PC-s belépési minimum szint helyett már 250 PC-től is köthető.

Ezzel párhuzamosan bejelentésre került az Enterprise Agreement Előfizetés, ami azokat a nagyvállalatokat célozza meg, akik költségalapon szeretnék kezelni szoftverbeszerzéseiket. A 2001. október 1-jétől köthető új konstrukció lényege az Open Előfizetéshez hasonlóan, hogy a felhasználó éves díj fejében, meghatározott ideig, azaz az előfizetés időtartama alatt használhatja az adott szoftver legfrissebb, vagy tetszőleges korábbi verzióját, bármely nyelven. Ezzel az előfizető vállalatok licencgazdálkodása egyszerűsödik és pénzügyi szempontból hatékonyabban tudják szoftverbeszerzéseiket megtenni.

Az Open Előfizetés licenckonstrukció a 25-nél több számítógéppel rendelkező vállalatok számára biztosít hatékony szoftverbeszerzést. A Magyarországon ez év eleje óta elérhető konstrukció 3 éves futamideje alatt az éves előfizetési díj fejében a felhasználó jogosult a termékek legfrissebb verziójának használatára. Amennyiben a felhasználó év közben bővíti gépparkját, akkor az időközben munkába állított számítógépekre a legális szoftverhasználatot a Microsoft ingyenesen biztosítja a következő évfordulóig. A konstrukció sikerét bizonyítja, hogy már 60 magyar vállalat döntött Open Előfizetés mellett.

A kisvállalati felhasználók számára kedvező hír, hogy az eddig csak az új számítógéppel együtt megvásárolható (OEM) szoftverek értékesítési feltételei megváltoztak. Így már nemcsak új számítógéppel, hanem bármilyen hardverkomponenssel együtt is megvásárolhatóak a szoftverek ebben a licencelési konstrukcióban. A konstrukció megváltozása kedvező fogadtatásra talált a kisvállalati piacon, hiszen az elmúlt 3 hónap során 60%-os forgalombővülést eredményezett.

Az új Software Assurance, mely az eddigi frissítési licenceket (upgradeket) fogja felváltani a mennyiségi licencelési konstrukciókban (Open, Select), azoknak a felhasználóknak az igényeit hivatott kielégíteni, akik befektetéseik értékállóságát szeretnék biztosítani. A korábbi bonyolult frissítési struktúrákat a más szoftvergyártóktól már megszokott és elfogadott koncepció váltja fel. A felhasználó a szoftverlicenc ár százalékában meghatározott éves díj ellenében folyamatosan használhatja a termékek legújabb verzióit.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05