A Telenor a TeleDanmarkra pályázik

MTI Sajtóadatbank, 2001. május 17. 07:49
A privatizálás közben lévő norvég Telenor távközlési vállalat szerdán megerősítette, hogy tárgyal az amerikai SBC Communicationsszel a dán TDC telefontársaság – áprilisig TeleDanmark volt a neve – 41,6 százalékénak megvásárlásáról. A TeleDanmarkot 1994-ben privatizálták, a Telenor még 79 százalékban állami, a decemberi első nyilvános kibocsátása óta.
Előzőleg a Financial Times azt írta, hogy a Telenor tárgyalást kezdett a TDC-vel "egyenlők egyesüléséről". Az egyesülés piaci értéke meghaladná a 18 milliárd eurót. Első eset lenne, hogy volt állami távközlési monopóliumok összeolvadnak. Ezt a hírt egyik vállalatnál sem kommentálták, de a Telenor kereskedését szerdán egy időre leállították az oslói értéktőzsdén.

A tranzakció igen jól jönne a Telenornak, amely a kilencvenes évek végén már előrehaladott tárgyalásokat folytatott, egyesülési céllal, a svéd Teliával, de aztán nem lett a dologból semmi. A Telenor–TDC egyesülés nagy kihívás lenne a Teliának, amely jelenleg a vezető skandináv szolgáltató, és helyzetét ugyancsak felvásárlásokkal akarja erősíteni, s elemzők szerint ehhez éppen megfelelő partner lenne a TeleDanmark, azaz TDC – írta a brit lap. Szerdán a Teliánál sem fűztek megjegyzést a Financial Times értesüléseihez.

A piacfelügyelet minden bizonnyal nem hagyja jóvá a Telenor–TDC ügyletet, amíg a Telenor el nem adja 53,5 százalékát a dán Sonofon mobilszolgáltatóból. Ám, hírek szerint, a Telenor már tárgyal az amerikai BellSouth társasággal a Sonofon eladásáról. A Telenor tavaly augusztusban vette Sonofon-részesedését 1,8 milliárd dollárnak megfelelő áron.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50