Az FBI számítógépes bűnözök elleni munkája nem kielégítő

Tóth Kristóf, 2001. május 23. 22:30
Egy, a napokban nyilvánosságra hozott kongresszusi jelentés szerint az FBI-on (Federal Bureau of Investigation) belül a közelmúltban létrehozott vírus, hacker és számítógépes bűnözés elleni részleg munkája nem kielégítő, hiszen a nagyvállalatok és a különböző kormányzati szervek számítógépes rendszereinek védelmére létrehozott csoport akciói a legtöbb esetben hatástalanok voltak, vagy az akciók késedelmet szenvedtek.
A kongresszus nyomozati feladatokkal megbízott részlege, a GAO (General Accounting Office) által kedden nyilvánosságra hozott jelentés szerint az 1998 óta működő FBI-részleg eddigi munkája nem volt túl hatékony, hiszen az elmúlt 2-3 év alatt mindössze nyolcvan esetben tudtak előre jelezni különböző számítógépes támadásokat vagy vírusokat, bár a legtöbb esetben az FBI felhívásainak időpontjában már megkezdődtek a számítógépes világra káros folyamatok.

A GAO által közölt legfrissebb jelentés sokakat egyáltalán nem ért váratlanul, hiszen a biztonsági megoldásokkal foglalkozó szakemberek, valamint az amerikai nagyvállalatok képviselői már korábban is beszámoltak arról, hogy szerintük az évenkénti 27 millió dolláros költségvetéssel működő FBI-on belüli NIPC (National Infrastructure Protection Center) nem végez túl hatékony munkát.

A GAO jelentés szerint az FBI számítógépes bűnözök elleni akciócsoportján belül nagyon gyenge morál uralkodik, a csoportnak nincsenek megfelelő számítógépes eszközeik, megfelelő szakértőkből pedig hiány van. Az FBI ezen részlegében egyébként más FBI-csoportokból átirányított FBI-ügynökök dolgoznak, akik közül sokan kérték, hogy helyezzék vissza őket az eredeti részlegükbe, mert a számítógépes bűnözés elleni csoportban rendkívül rossz körülmények uralkodnak. A GAO vizsgálóbizottsága az üggyel kapcsolatban megkérdezett 25, nem az FBI-nál alkalmazott szakértőt is, melyek közül 16 elég negatív véleménnyel volt az FBI ezen csoportjának eddigi munkájáról.

A jelentés szerint tavaly nyárig szinte teljes káosz volt az FBI számítógépes bűnözés elleni részlegében, mert a különböző egyéb szakterületekről ide irányított szakemberek más-más biztonsági kártyákkal rendelkeztek, így például mindenki más-más adatbázishoz juthatott csak hozzá, ami a csapatmunkára rendkívül rossz hatással volt - írta a ZDNet.

Kulcsszavak: security vírus hacker

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50