MasterCard-Europay: globális fizetési szervezetté kíván válni

, 2001. június 6. 18:24
A MasterCard International és a Europay International ma bejelentette, igazgatótanácsaik megegyeztek abban az elvben, mely szerint szervezeteiket egy egységes, globális, részvényesi formában működő vállalatban egyesítik. Az egyesítés világszerte jelentősen növeli majd a tagbankok működésének hatékonyságát, valamint intenzívebb marketinget és márkaépítést tesz lehetővé.
A MasterCard International és a Europay szövetsége hosszú időre nyúlik vissza. A MasterCard International-nek jelenleg 12,2%-os részesedése van a Europayben és 15%-os az EPSS-ben, a Europay leányvállalatában. Ezenfelül a mindkét vállalat, a Mastercard és a Europay is 50-50%-os tulajdonosai a Maestrónak, a világ vezető globális online debit programjának.

A Europayjel tervezett integrációhoz kapcsolódóan a MasterCard tagokból álló vállalatból részvényekkel rendelkező társasággá alakul át, MasterCard Incorporated néven, amelyben a MasterCard főtagjai és a Europay részvényesei válnak az új részvények tulajdonosaivá. A MasterCard új, részvényesi struktúrája megkönnyíti a tranzakciót a Europayjel, tekintve, hogy a Europay részvényesi formában működő vállalat. Az egyesítéstől azt is várják, hogy közelebb hozza egymáshoz a MasterCard és tagrészvényeseinek érdekeit, mert a MasterCard által, tagrészvényeseinek érdekében létrehozott érték közvetlenül tükröződik majd részvényeik árában.

A tranzakció befejezése után a Europay fogja ellátni a MasterCard európai régiójának feladatait, melynek központja továbbra is Belgiumban, Waterlooban lesz. Mint a MasterCard minden régiójában, Európában is különálló igazgatótanács fog működni, amely a MasterCard globális stratégiájával összhangban lévő, regionális ügyekben fog döntéseket hozni. Európában a pénzintézeteknek továbbra is lehetőségük lesz arra, hogy a jól ismert Eurocard márkanevet a MasterCarddal együtt népszerűsítsék, ha ezt megfelelőnek találják a piacaik számára.

A MasterCard és a Europay integrációját elvben mindkét társaság igazgatótanácsa jóváhagyta és továbbította megbízóinak további ellenjegyzésre. A MasterCard részvényesi formában működő társasággá való átalakulása a MasterCard International főtagjai többségének jóváhagyásától függ, illetve az integrációhoz kapcsolódóan minden Europay-részvényest felkérnek majd, járuljon hozzá, hogy Europay-részvényeit a MasterCard Incorporated részvényeire cseréljék.

Mindkét tranzakció további szokásos jogi procedúrák függvénye, ideértve a szükséges szabályozó testületek jóváhagyását. A MasterCard rövidesen bejegyzési nyilatkozatot fog benyújtani az amerikai Tőzsdei Felügyeleti Hatósághoz (SEC – Securities and Exchange Commission), hogy a részvényesi formába történő átalakulást bejegyezzék.

A tranzakció befejeztével a MasterCard főtagjai, szövetségi és utazási csekk tagjai, illetve a Europay részvényesei részvényeket fognak szerezni a MasterCard Incorporatedben. Részesedést szereznek továbbá a MasterCard Internationalben is, amely a továbbiakban a MasterCard Incorporated legfőbb leányvállalata lesz.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50