e-Europa Plus: program a tagjelölt országok részére

Kerekes Pál, 2001. június 7. 18:43
Konferenciát rendezett a küszöbönálló EU-csatlakozás informatikai vonatkozásairól a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara. A csütörtöki tanácskozáson olyan IT-cégek vázolták tapasztalataikat és elképzeléseiket az uniós csatlakozás informatikai lehetőségeiről, amelyek már évek óta nemcsak figyelemmel kísérik az unió kezdeményezéseit, de sikeresen jelen is vannak a régió piacain.
Hetényi Péter, a Siemens Nemzeti Vállalatcsoport elnök-vezérigazgatója bevezetőjében arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy a házigazda német- magyar társulás a legnagyobb bilaterális gazdasági szervezet Kelet-Közép-Európában. A kamarának több mint ezer tagvállalata van, és ezek a cégek adják a teljes magyar GDP 25%-át. A topmenedzser kijelentette: a kamara célja a magyar vállalatok felzárkóztatásának segítése, versenyképességük növelésének támogatása. Célkitűzéseik elérésében kulcsszerepet kap az internet és az e-biznisz.

Wilfried Gruber, a Német Szövetségi Köztársaság nagykövete köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az EU egyik legsikeresebb programja az e-Europa Plus. A Plus szócskát azért tették a projekt elnevezéséhez, mert ezzel is jelezni akarták, hogy a program nyitott a tagjelölt országok, így Magyarország számára is.

Ardó Péter, a Siemens üzletág-igazgatója a bevezető prezentációban az e-közigazgatás esélyeit és lehetőségeit mutatta be. Előadásának legnagyobb érdeklődést kiváltó része a már működő bajorországi kormányzati portál elemzése volt. A www.baynet.de címen megtalálható online goverment oldal nem az informatikából, vagy a hivatali bürokrácia logikájából indul ki: a portál középpontjában az úgynevezett állampolgári élethelyzetek - születés, házasság, bejelentkezés, betegség, munkavállalás - állnak.

A konferencia prezentációi péntek reggeltől letölthetők a www.e-europa.hu weblapról.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05