Megszavazták az egységes hírközlési törvényt – egy paragrafus kivételével

Kerekes Pál, 2001. június 13. 08:25
A kiadott napirendnek megfelelően, kedden, késő este került sor az Országgyűlésben a hírközlési törvény záróvitájára és végszavazására.
Az előző ülésszakon lebonyolított részletes szavazás után már nem volt várható hozzászólás vagy további kiegészítés. Egyedül Kovács Kálmán (SZDSZ) iratkozott fel a táblára. A volt államtitkár bejelentette, hogy az SZDSZ panasszal fordult az Alkotmány Bírósághoz a törvény egyes pontjaival kapcsolatban, így a javaslatot nem fogják megszavazni.

A levezető elnök tájékoztatta a képviselőket, hogy a törvényjavaslat 109. Paragrafusa kétharmados többséget igényel, ennek megfelelően erről külön szavaznak.

A szükséges többség hiányában a szavazás eredménye nemleges volt, így ez a paragrafus – amely a Nemzetbiztonsági Hivatal lehallgatási jogosítványait szabályozta volna – nem lépett életbe.

Ezt követően 191 igen, 105 nem, és 4 tartózkodás mellett az Országgyűlés elfogadta az egységes hírközlési törvényt.

Újabb eredményes szavazás nyomán a parlament felkérte az Országgyűlés elnökét, hogy kezdeményezze a köztársasági elnöknél a törvény sürgős kihirdetését.

A végszavazást megelőzően még egy olyan módosítást is elfogadtak, hogy a belföldi távolsági hívásnál a szolgáltató-választás lehetősége 2003. január 1-je helyett már idén decemberben megnyíljon, vagyis az előfizető - lakóhelyétől függetlenül - maga dönthesse el, melyik telefontársasággal szerződik."

Az európai jogharmonizációnak megfelelő szabályozástól a törvényhozók a verseny kialakulását remélik. Elvben már jövőre több cég közül választhat a fogyasztó, az internetes kommunikációt érintő változásoktól pedig a világhálós csatlakozás költségeinek csökkenése remélhető. Az üzleti kommunikációs szektor pontosabb szabályozása ugyancsak serkentheti a versenyt.

Kulcsszavak: EHT +legfontosabb jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09