Budapesti Nyilatkozat a számítógépes bűnözés ellen

, 2001. június 13. 09:23
Az alábbiakban közöljük a Kriminál-Expo alkalmából született Budapesti Nyilatkozatot, mely az Európa Tanács Internetes bűnözés elleni Egyezmény támogatására hív fel.
„1.Mind a Kormányok, mind a magánszektor felismerték, hogy az informatikai bűnözés megelőzése és az ellene történő fellépés terén az együttműködés közös érdekük. Együtt kell kialakítaniuk és megvalósítaniuk azokat a megoldásokat, melyek biztosítják a társadalom védelmét az informatikai bűnözéssel szemben.

A védelemnek ki kell terjednie az információs technológiákat használók törvényes érdekeinek megóvására (személyes adatok védelme, illetve az információhoz való hozzáférés joga), és az információs technológiák működésével kapcsolatos önálló érdekek (pl. a technológiák és kommunikációs hálózatok biztonsága) sértetlenségének biztosítására.

2.Felhívjuk a Kormányokat, hogy működjenek együtt az informatikai rendszerek útján elkövetett bűncselekmények megelőzését és felderítését elősegítő közös bűnüldözési politika kialakításában (meghatározott jogellenes cselekmények bűncselekménnyé nyilvánítása, a hatékony nyomozást és büntetőeljárást biztosító hatáskörök meghatározása, valamint a nemzetközi bűnügyi jogsegély szabályainak kialakítása). Az együttműködés alapjait az Európa Tanács által kidolgozott Számítógépes Bűnözésről szóló Egyezmény rendelkezései jelenthetik.

3.Felhívjuk a Kormányokat, hogy biztosítsák mind a jogi szabályozás szintjén, mind a gyakorlati alkalmazás területén a megfelelő egyensúlyt egyrészt az informatikai bűnözéssel kapcsolatos nyomozás és büntetőeljárás eredményességéhez, illetőleg hatékonyságához fűződő érdek, másrészt az alapvető emberi jogok tiszteletben tartása között.

4.A résztvevők üdvözlik a Magyar Kormány szándékát az Európa Tanács Számítógépes Bűnözésről szóló Egyezményének ünnepélyes aláírási konferenciájának megrendezésére.”

Kulcsszavak: jog BSA security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09