NJSZT: háLÓRA magyar! program és ECDL Start vizsga

Kovács Attila, 2001. június 13. 17:14
Június 13-án sajtótájékoztatót tartott a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, ahol bejelentették, hogy az ősztől indul a könnyen, olcsón hozzáférhető, az Informatikai Kormánybiztosság által is támogatott internethasználói program („háLÓRA magyar!”) és az ún. ECDL Start vizsga.
A távoktatási program segítségével, vagy tanfolyami keretek között elsajátítható ismeretek magukban foglalják az Európai Számítógép-használói Jogosítvány (ECDL) internetes modulját, vagyis aki a mintegy tízórás tanulás után vizsgát tesz, az ECDL bizonyítvány későbbi megszerzése során ebből a modulból vizsgamentességet kap.

A tájékoztatón Sík Zoltán kormánybiztos elmondta: a háLÓRA magyar! program célja az informatikai írástudás mind szélesebb körben való elterjesztése, éppen ezért az IKB – a Széchenyi-terv keretében – támogatja a közösségi hozzáférési helyeket (könyvtárak, teleházmozgalom, sorkatonák és roma fiatalok informatikai képzése). A program részeként megkezdődik a sorkatonák informatikai írástudás megszerzésére irányuló képzése, a Magyar Honvédséggel kötendő megállapodás értelmében. Ennek alapján tíz kiemelt kiképzőbázison fognak a sorkatonák informatikai képzésben részesülni. Az IKB továbbá támogatást nyújt a tovább tanulni szándékozó roma diákoknak a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (MACI) közreműködésében. Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója, a háLÓRA magyar! ötletgazdája hozzátette: az NJSZT felismerte, hogy az internet egyre növekvő közszolgálatiságából az a társadalmi követelmény fakad, miszerint a hozzáférést és ehhez az alapvető felhasználói tudást mindenki számára biztosítani kell. Az új kezdeményezéssel a társaság annak feltételeit kívánja megteremteni, hogy ezeket az ismereteket a jövőben közösségi helyeken, sőt akár egyénileg is bárki olcsón és könnyedén elsajátíthassa.

A szintén újdonságként bevezetésre kerülő ECDL Start bizonyítvány megszerzéséhez az ECDL-anyag négy moduljából elég vizsgázni (három kötelező és egy szabadon választott modul).

Bakonyi Péter NJSZT-elnök arról tájékoztatott, hogy a társaság vállalta, az augusztus 10-17. között Zalaegerszegen megrendezendő Közép-európai Informatikai Diákolimpiának a házigazdája lesz, illetve az NJSZT-ben megalakult a Fogyatékkal Élők Szakmai Támogató Köre.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50