Ingatlanokat ad el a British Telecom

MTI Sajtóadatbank, 2001. június 14. 07:22
A British Telecom távközlési vállalat szerdán bejelentette, hogy adósságcsökkentő programja keretében 2,3 milliárd fontért eladja nagy-britanniai ingatlanait a Land Securities Trillium és a William Pears Group vegyes vállalatának, a Telerealnek.
A közleményből nem tűnt ki, mikor zárják az ügyletet, de az kiderült, hogy a British Telecom a továbbiakban bérelni fogja a működéséhez szükséges ingatlanokat a Telerealtól, és a Telereal ingatlankezelői szolgáltatásokat is nyújt a távközlési vállalatnak. Ennek pénzügyi részleteit nem közölték. A Telereal kötvényt bocsát ki az ingatlanvásárlás fianszírozására.

A British Telecom oly módon is csökkenti költségeit, hogy - amint kedden közölte - mind Nagy-Britanniában, mind Németországban együttműködik a Deutsche Telekommal a harmadik generációs mobiltelefon-szolgáltatás kiépítésében. A British Telecom eredetileg 10 milliárd fontot szánt öt évre a harmadik generációs, multimédiás szolgáltatás kiépítésére otthon és külföldön. Ebből már a kezdeti időszakban 1,3 milliárd fontos megtakarításra számít, tíz év alatt pedig 20 százalékot elérő megtakarítást remél a teljes költségből az együttműködés révén, illetve 30 százalékos megtakarítást tíz év alatt a hálózatépítés költségéből.

A British Telecom tavaly 9 milliárd fontot költött koncessziók megszerzésére odahaza és Németországban, és emiatt a hitelminősítők adósosztályzata leértékelésével fenyegették meg. Partnere, a Deutsche Telekom rövid lejáratú beosorolását az európai hitelminősítő, a Fitch éppen hétfőn egy fokozattal rontotta, "A"-ról "A minusz"-ra, egyidejűleg a hosszú távú adósi besorolásának kilátását stabilról negatívra változtatta, ugyancsak a cég adósságai miatt.

Szerda délelőtt a British Telecom 4,44 font volt a londoni értéktőzsdén, 10,5 pennyvel, azaz 2,42 százalékkal drágább a keddi zárónál. A cég adósság- és költségcsökkentő programja ellensúlyozni látszik a "Nokia-hatást". Igaz, a keddi túlreagálás után a kiábrándító profit-előrejelzést adó Nokia is nyert szerdán a helsinki értéktőzsdén a keddi záróhoz képest, 0,86 euróval 27,38 euróra drágulva.

Kulcsszavak: BT +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09