Az internetes vásárlók még mindig a csalásoktól félnek

Tóth Kristóf, 2001. június 14. 22:03
Ione Geier imád vásárolni, de ezt nagyon ritkán teszi az interneten, ugyanis attól fél, hogy hitelkártyájának adatait ellopják. A potenciális internetes vásárlók felét elriasztja a csalás veszélye, és pénzüket inkább máshol, igazi boltokban költik el.
A 73 éves amerikai írónő elmondta, hogy: "Velem még soha nem történt hasonló eset, sőt nem is ismerek olyan embert, akivel már történt. Láttam több olyan régiségnek számító ruhát, és papírbabát is az interneten, amelyeket gyűjtök, de nem voltam hajlandó megadni a hitelkártyaszámom, pedig ezt szinte mindennap megteszem a katalógusokból történő rendelések esetén." Geier esete azonban nem egyedülálló, nagyon sokan minden gond nélkül megadják hitelkártyaszámukat telefonon keresztül, azonban amikor online kéne ugyanezt megtenni, arra már nem hajlandók.

Ennek eredményeképp a társaságok azért küzdenek, hogy tudják bizonyítani a vásárlóknak az online vásárlás biztonságosságát, és azt hogy a probléma nem is olyan nagy, mint ahogy a legtöbb ember gondolja. A Jupiter Media Metrix tanulmánya szerint a legfőbb ok, amiért sok felhasználó nem vásárol az interneten, a csalásoktól való félelem, így a hitelkártyákat üzemeltető cégek egyre több biztonsági újítást vezetnek be az adatok védelmének érdekében.

A Visa hitelkártya-hálózat - állításuk szerint az ő kártyáikat használják az internetes vásárlások felénél - új felhasználó-azonosító és hitelesítő rendszereket mutatott be, ami az eddigieknél nagyobb védelmet biztosít a csalások ellen. Május végén a Microsoft bejelentette, hogy az Orbiscom és a Cyota társaságoktól fog technológiákat licencelni, amelyek segítségével egyszer használatos, egyedi számokat lehet kiosztani minden online vásárláshoz, így a hitelkártya-tulajdonosoknak nem kell megadniuk a kártya számát a tranzakció során. Egyes hitelkártyacégek, például az American Express is már bemutatták technológiáikat, amelyek elrejtik a felhasználók hitelkártyaszámát az online vásárlás során.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05