Pont a 9i-n, avagy új paradigma, új ellenfél

Vértes János, 2001. június 20. 16:26
Larry Ellison szerda délutáni előadásával, és az azt követő sajtótájékoztatóval végképp pont került az I-re, az Oracle 9i DB megkezdheti hódító útját. A hódítás háború, s a paradigmaváltás egyben ellenségkép-változást is jelent. Larry Ellison korábbi gyakorlatával ellentétben szinte fél szót sem vesztegetett a Microsoftra, viszont hadat üzent az IBM-nek.
Az új Oracle adatbáziskezelő lényege ugyanis, hogy az Oracle is felhagyott az egygépes szemlélettel, a teljesítménynövelést számítógépek csoportjával, fürtjével - az úgynevezett cluster-technológiával - kívánja megoldani, s ezzel olyan területre merészkedett, ahol eddig az IBM érezhette inkább otthonosan magát. Míg azonban az IBM DB2 a mainframe gépek clusterezésével szállt versenybe más adatbázis-kezelőkkel, az Oracle (és a vele e téren szövetséges Compaq) egy olcsóbb technológiával, a PC-k clusterbe állításával érte el, hogy az SAP-tól a PeopleSofton keresztül szinte valamennyi alkalmazás azonnal futtatható legyen, Oracle9i DB alapokon.

Ami a fürt-technológiát illeti, Ellison szerint eddig jóformán mindenki csak a benchmarkok kedvéért rendezte clusterbe a gépeket, még a nagygépeknél is csak az IBM tudott igazi alkalmazást felmutatni, kisgépeknél pedig még az IBM sem. Az Oracle9i DB cluster-technológiája éppen ebben jelent kihívást az IBM számára, s ugyanakkor utat nyit a tetszőlegesen skálázható rendszerek kiépítése felé. Ami az egyéb technológiai újdonságokat illeti, Larry Ellison nem ment bele a mintegy 400 szolgáltatás részletezésébe, csupán abban összegezte az Oracle 9i DB erényeit, hogy az új termék meg fogja tízszerezni az ár/teljesítmény arányokat, amit az árak 50 százalékos csökkentésével, és a teljesítmény ötszörösre való növelésével ér el.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05