A jövő mobil-operációsrendszere

Az Epoctól a Symbian OS-ig

Fésüs Péter, 2001. július 4. 10:15
A kéziszámítógépek, majd később a mobiltelefonok fejlődése óriási lendületet kapott, amikor megalakult a Symbian, amelynek neve az egyesülést, a szimbiózist sugallja. Az alapítók olyan kapcsolatot kívántak kialakítani, ahol a részt vevő partnerek kölcsönösen jól járnak, közös erővel próbálnak felkapaszkodni a csúcsra. Már a cég kialakulása is az egymásra találás, a kölcsönös előny megszerzése jegyében történt.
Új korszak kezdődött

A Psion Plc. csoport egyik részlege, a Psion Software olyan operációs rendszert dolgozott ki, amely nemcsak kéziszámítógépek, hanem mobiltelefonok működtetésére is alkalmas. Ez az operációs rendszer volt az Epoc, amelynek elnevezése az angol epoch (korszak) szóból származik. Ugyanekkor a vezető mobiltelefon-gyártók is keresték a módját, hogy miként csökkenthetnék az egyre intelligensebb telefonjaik operációs rendszerének létrehozására szánt erőfeszítéseket. Mindezt persze úgy, hogy telefonjaik egyéni kezelői felülete, látványa és használati módja is megmaradjon.

E törekvések eredményeként alakult meg a Symbian, amelyet a Psion Plc., a Nokia és az Ericsson alapított. Hamarosan csatlakozott a részvényesekhez a Motorola, később pedig a Panasonic és a Sony is. Akik ma járnak a Symbian székházában, láthatják, hogy a fejlesztők szépen elszeparálódnak egymástól: van Nokia- és Ericsson-emelet, illetve Psion-épületszárny. A közös fejlesztés eredményeképpen létrejött operációs rendszer is új nevet kapott: roppant leleményesen a Symbian OS-t választották.

Az új, közös maggal ellátott operációs rendszerre azután mindenki ráhúzhatja azt a felhasználói felületet, amelyet leginkább megfelelőnek érez terméke esetében. A Symbian azonban nem korlátozta operációs rendszerének használatát a cég részvényeseire, mindenki számára licencelhetővé tette, mégpedig igen kedvező áron.

A Symbian kezdettől fogva támogatta a független programfejlesztőket, és próbálta operációs rendszerét mind szélesebb körben megismertetni, ezért többféle partnerprogramot is létrehozott. Léteznek különböző fejlesztői partnerek, és létrejöttek az oktatóbázisok. Ezek természetesen más és más "fontosságúak" lehetnek, a stratégiai partnerektől kezdve egészen a magányos fejlesztőig, aki csak egyszer kereste fel a Symbiant az interneten.

A Symbian OS amellett, hogy nagymértékben skálázható, több más olyan jellemzővel is bír, amely alkalmassá teszi a mobileszközök vezérlésére. Ilyen például a robusztusság, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy olyan gépekre készült, amelyeket az ember nem kapcsol ki, nem indít újra mindennap. A másik ilyen tulajdonság a valós idejű működés. A mobiltelefon például nem jeleníthet meg homokórát, ha egy SMS gépelése közben hívás érkezik. Azonnal, késedelem nélkül kell kezelnie a hívást, és alkalmazkodnia kell az új helyzethez.

A Symbian kiemelt fejlesztőpartnere

A mobil-információtechnológiák egyik kiváló hazai képviselője az M.I.T. Systems, amely cég használhatja "a Symbian oktató- és fejlesztőpartnere" minősítést is. Számos nemzetközi és hazai tanfolyamot szervezett, ahol fejlesztők tucatjai sajátíthatták el az Epoc programozásának rejtelmeit. A Psion magyar disztribúciójával karöltve azonban nemcsak programfejlesztőknek szervez tanfolyamokat, hanem nagy- és kiscsoportos, kihelyezett és nyílt kurzusokat is vezet. A Symbian kiemelt fejlesztőpartnereként pedig hozzájuthat az operációs rendszer legbonyolultabb részeinek részletes dokumentációjához is. Ez a státusa teszi lehetővé, hogy a Symbian tervezőmérnökeivel egyeztetve végezzen olyan bonyolult munkákat, mint például az operációs rendszer magyarítása. A felhasználók természetesnek veszik, hogy a Magyarországon forgalomban lévő összes, Epockal/Symbian OS-sel működő gép magyarítása elérhető.

Az M.I.T. Systems által vezetett tanfolyamok általában a gyakorlatot tekintik fontosabbnak, és sok esetben feladatorientáltak. A mobileszközökre való fejlesztés számos esetben még ma is bit- és bájtvadászat: ahol ennyire szűkösek az erőforrások és hosszúak a futási idők, ott minden elpocsékolt bitért nagyon nagy árat kell fizetni. Ha valahol "elfolyik" a szabad memória, ha valahol túl hosszú a várakozási idő, akkor a programozó számíthat rá, hogy a felhasználók jóval ingerültebben reagálnak, mint a hasonló PC-s programok esetében. Mivel pedig ezekbe a gépekbe a felhasználók legszemélyesebb adatai, legféltettebb titkai kerülnek, azokra nagyon kell vigyázni. A tanfolyami oktatás tehát többnyire szemléletet ad, és példákon keresztül mutatja be azokat a buktatókat, amelyeket feltétlenül el kell kerülni. Ezeket az M.I.T. Systems szakemberei már jól ismerik, és sokéves tapasztalattal rendelkeznek nemcsak a programozás, valamint a "hogyan" terén, hanem a "mivel" és a "minek" típusú kérdésekre is tudják a választ.

Az M.I.T. Systems neve szándékosan hasonlít egy jól ismert amerikai egyetemére, amely úttörő szerepet játszik a számítástechnikai kultúra terjesztésében. Szakemberei szintén úttörő szerepet vállalnak idehaza ebben a munkában, és igazi lelkes pionírokként nemcsak azt nézik, hogy mi a jó az ő zsebüknek, hanem hogy minél több ember számára tegyék elérhetővé a mobilszámítógépet. Ennek egyik példája, hogy nem ragaszkodnak kizárólagosan a Symbian OS-hez. Lokalizációs tapasztalataikat felhasználva végezték el például a Palm cég gépeinek magyarítását. Most, amikor a Nokia 9210-es megjelenésére várunk, az M.I.T. Systems már számos programot fejleszt erre a gépre a szótártól elkezdve a játékokon át a billentyűzetátdefiniálóig. Már túl vannak több olyan tanfolyamon, amelynek célja a hazai és a külföldi szakemberek felkészítése a 9210-esben megtalálható Symbian OS új lehetőségeinek kihasználására.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09