Amikor a palmtopból telefon lesz

, 2001. június 24. 12:02
Tavaly szeptemberben a VisorPhone bejelentésével egy valóban korszakváltó kiegészítő modult dobott piacra a Handspring. Az új eszközzel nagymértékben leegyszerűsíthető a telefonálás, ugyanakkor olyan szolgáltatásokkal bővülnek lehetőségeink, amelyeket önmagukban egyelőre képtelenek megvalósítani a mobiltelefonok.
Nem árt tudni, hogy a Handspringet 1998-ban a Palm Computing korábbi fejlesztői hozták létre, akik gyakorlatilag azt alapozták meg, amit ma palmtopplatformnak nevezünk.

"A VisorPhone kifejlesztése mögött álló alapötlet a hanghívások élményének újraírása volt. A telefontervezés utolsó fontos lépése az 1960-as évek végén történt, amikor a tone üzemmódú készülékek léptek a forgótárcsás telefonok helyébe. Úgy éreztük, itt az ideje, hogy könnyebbé tegyük az emberek számára az elérhető új jellemzők és szolgáltatások használatát" - mondta a bejelentéskor Ed Colligan, a Handspring vezető értékesítési és marketingalelnöke. "A VisorPhone-nal kihasználtuk a Visor nagyszerű funkcionalitásából és nagy képernyőjéből fakadó előnyöket, hogy lehetővé váljon például a gyorshívás, a hívóazonosítás és a konferenciahívás az általános felhasználó számára."

A képlet igen egyszerű: ha a Visor kéziszámítógépek funkcióit egyesíthetjük a mobiltelefonok szolgáltatásaival, egy új minőséget kapunk. De mi is történik, ha egyesítjük azokat?

A VisorPhone egy olyan kompakt bővítőmodul, amely a Springboard erre kialakított csatlakozójába pattintható be bármelyik Visor kéziszámítógépen, így a Visor telefonhívások kezdeményezésére és fogadására is alkalmassá válik. Ezzel a modul két mobilterméket egyesít magában, így egyetlen integrált megoldásban elégít ki minden hang- és kéziszámítógép-igényt.

A VisorPhone egy elemet, egy kihangosítót, egy antennát és három gombot tartalmaz: egy a VisorPhone ki- és bekapcsolására, kettő pedig a szöveges- és hangüzenet-funkciók közötti kapcsolásra szolgál; a csomagban ezenkívül még egy fülhallgatót is találunk, amely egyenesen a modulhoz csatlakozik. Szoftverfelülete lehetővé teszi a felhasználók számára az egyéb alkalmazásokban való böngészést is, mialatt egy hívást bonyolítanak le éppen - például megbeszélések időpontját írhatják be a naptáralkalmazásba, vagy feljegyzéseket készíthetnek a jegyzettömb-alkalmazásban, és tehetik mindezt telefonálás közben! Ez a fajta funkcionalitás egyedülálló, ha összehasonlítjuk a hagyományos vezeték nélküli telefonhívással.

Miután minden Visor kézieszköz tartalmaz egy beépített mikrofont, a VisorPhone akár úgy is üzemeltethető, mint egy hagyományos mobiltelefon.

A VisorPhone használatához elegendő behelyeznünk a modult a Springboard-bővítőhelyre, majd amikor bekapcsoljuk az eszközt, a készülék automatikusan bejelentkezik a GSM-hálózatba. A könnyű használat főleg a VisorPhone és a Visor PIM (Personal Information Manager, azaz személyes információkezelő) integrációjának köszönhető. A kéziszámítógépbe pattintva a VisorPhone modult, máris több ezer, a Visor címtárában tárolt telefonszámot érhetünk el, ezután egyszerűen egy hívószámot, majd a "hívás" ikont kell megérintenünk, s máris telefonálhatunk. A fogadott hívások bármelyikét egyezteti gépünk a címtár tartalmával, így a hívók nevei automatikusan feltűnhetnek a Visor képernyőjén. A gyakran hívott számokhoz 50 gyorshívást rendelhetünk, de hívást kezdeményezhetünk úgy is, ha a képernyőn található számlapot használjuk.

Bár a VisorPhone elsődleges funkciója telefonhívások kezdeményezése és fogadása, számos egyéb feladat elvégzésére is segítségül hívhatjuk, így például SMS-küldésre, az asztali számítógéppel történő kábel nélküli szinkronizálásra, ha pedig külső fejlesztői szoftverrel kombináljuk, akkor kábel nélküli internet-hozzáférésre, így e-mailek küldésére és fogadására is alkalmassá tehető.

A Handspring betartotta ígéretét: 2001-ben Európában is megvásárolható a modul, Magyarországon a Mátrix '68 Kft. forgalmazza, nettó ára 128 000 forint.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09